U fokusu

BRAVO!

Ženama Kruščice prestižna europska nagrada za hrabrost

Ženama Kruščice prestižna europska nagrada za hrabrost

screenshot: Buka portal

Hrabre žene, koje su tokom 500 dana branile pristup preko mosta, kako bi spriječile izgradnju male hidroelektrane na rijeci Kruščici, zbog svoje hrabrosti i ustrajnosti dobitnice su nagrade koju dodjeljuje “EuroNatur“, europski fond za prirodnu baštinu, prenosi Buka portal.

Svake godine ova njemačka organizacija dodjeljuje nagradu za izvanredan doprinos zaštiti prirode i okoliša, obrazovanju o okolišu i održivom razvoju.

Ove godine dobitnice ove prestižne nagrade su žene iz sela Kruščica, koje su od kolovoza 2017. do prosinca 2018. godine, danju i noću, po svim vremenskim uvjetima, čuvale most i tako spriječile izgradnju mini hidroelektrane.

“Ni policijsko nasilje ni pokušaji zastrašivanja od investitora nisu učinili ove hrabre žene da odustanu od odbrane svoje rijeke. Tek prije Božića 2018. godine žene su odlučile napustiti most. Nadležni sud je podržao njihove ciljeve da se spriječi izgradnja hidroelektrana, čime je sretno završen ovaj miran 18-mjesečni protest žena Kruščica”, navela je ova organizacija.

Uz rijeku Kruščicu, kod Viteza, nalazi se više od dvadeset ljetnikovaca i izletišta koji održavaju mještani/ke. Tu je, ipak, započeta gradnja hidroelektrane, koja je zaustavljena hrabrim činom mještanki Kruščice.

Cijeli slučaj dobio je sudski epilog, a Kantonalni sud u Novom Travniku presudio je u korist mještana/ki i poništio dozvolu za izgradnju mini hidroelektrane.

“Hrabrost i ustrajnost ovih hrabrih žena je impresivna i predstavlja uzor za naš rad, kao i rad partnerskih organizacija u borbi protiv energetskih lobija na Balkanu”, izjavio je predsjednik “EuroNatura” Christel Schroeder, prenosi Anadolija.