U fokusu

Žene na izborne liste: radni sastanak Povjerenstva za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije

 

U najvećoj Hrvatskoj županiji od 16 gradova samo jedan ima ženu za gradonačelnicu, a čak tri gradska vijeća u svojem sastavu nemaju niti jednu predstavnicu ženskog spola.

Upravo je ta problematika potaknula članice Povjerenstva za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije da sazovu svojevrstan radni sastanak sa pripadnicima svih političkih stranki u gradu, kako bi im još jednom “pripomenule” postojanje potrebe da se na svakoj izbornoj listi nađe barem četrdeset posto kandidatkinja.

Odaziv i nije baš bio impresivan, pojavili su se predstavnici HDZ-a, SDP-a, HSS-a i HNS-a, bilo je, nažalost, više predstavnika medija, nego li političara.

– Pozivam žene da se aktivno uključe u rad svojih stranaka, njihov senzibilitet i osjećaj za organizaciju nam je i više nego nužar, rekao je Goran Kovačević, dopredsjednik splitskog HNS-a.

– Nadamo se kako ćemo uz gradske očeve dobiti uskoro i gradske majke, naglasila je Ivanka Luetić Boban, a njen stranački kolega, tajnik splitskog odranka HDZ-a Boško Knezović je manjak ženskih imena na izbornim listama pripisao donekle i dalmatinskom, tradicionalnom načinu odgoja.

Vesna Alać, predsjednica Foruma žena SDP-a u gradu pod Marjanom, pojasnila je kako je ženski senzibilitet jako važan u politici, s njom se složila i Maja Kragić, iz HSS-a, dodajući kako žene same nisu svjesne diskriminacije…

Na sastanak nisu bili pozvani članovi nezavisnih lista, pa su kandidatu za gradonačelnika Željku Kerumu i ostalima, sudionici poslali poruke da se potrude staviti što veći broj žena na svoje izborne liste.