U fokusu

Poruka šeika Saleha Al Lohaidana

‘Žene ne bi smjele voziti. Vožnja automobilom loše utječe na jajnike.’

‘Žene ne bi smjele voziti. Vožnja automobilom loše utječe na jajnike.’

Jedan od vodećih klerika Saudijske Arabije izjavio je kako žene koje voze riskiraju oštećenje jajnike i rađanje djece s poteškoćama u razvoju, javlja theguardian.com.

Poziv na kampanju protiv zabrane vožnje ženama koja treba startati 26. listopada proširio se brzo internetom u proteklih tjedan dana i dobio je podršku istaknutih aktivistkinja. U nedjelju 29. rujna, web stranica kampanje je blokirana unutar kraljevstva.

Šeik Saleh al Lohaidan u intervjuu objavljenom u petak na internetskoj stranici sabq.org , kazao je kako je medicina proučavala to pitanje, te dodao “Vožnja utječe na jajnike. Stoga, većina žena koje redovito voze imaju djecu koja imaju poteškoće u razvoju”.

Iako vrhovno šerijatsko vijeće u konačnici ne odlučuje o ovome, nego kralj Abdulah, to ipak može usporiti djelovanje vlade u zemlji u kojoj vladajuća Al-Saud obitelj  veliki dio svoje legitimacije dobiva od svećeničke elite.

Nejasno je koliko će ova izjava utjecati na ostale članove vijeća, ali Lohaidanovi komentari svakako pokazuju koliko je ukorijenjen konzervativizam među Saudijcima

Ono što je dodatno važno naglasiti jest da klerici i konzervativci ne navode nikakve medicinske dokaze, kao niti ikakve studije ili istraživanje koje bi potkrijepili njihove tvrdnje.

Također, zabrana vožnje ženama nije određena zakonom, ali samo muškarci dobivaju vozačke dozvole. Žene zbog vožnje bez dozvole mogu biti novčano kažnjene.

Izjave šeika Al Lohaidana izazvale su val prosvjeda i ironičnih komentara na društvenim mrežama, pa je tako jedna žena pitala utječe li i jahanje na devi na isti način na jajnike.