U fokusu

Ženska platforma za razvoj Srbije:

Žene nisu mašine za rađanje vojnika

Žene nisu mašine za rađanje vojnika

Ženska platforma za razvoj Srbije- Palić kritizirala je izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o rješavanju demografskih problema u kojoj je zaključio da Srbija za 40 godina neće imati ni državu ni narod, te to povezao s problemima depopulacije i “rješavanjem problema Kosova”. Ženska platforma priupitala je na koji su to točno način povezana “Strategija za podsticanje rađanja” i ekonomske mjere populacijske politike s pregovorima oko Kosova. 

“Verujemo da država mora da obezbedi uslove u kojima će žene i muškarci želeti da budu roditelji, i podsticati svoju decu da ostanu u zemlji radi života koji im omogućava razvoj, a ne nove ratove. Zbog toga nam je posebno značajno da se pitanje demografske politike odvoji od konflikata, jer svoju decu žene i muškarci žele da vide živu, zdravu i ostvarenu”, kazala je Ženska platforma

U priopćenju naglašavaju da je nedopustiv način na koji je Vučić demografsku politiku predstavio stavljajući je isključivo u kontekst konflikta i obrane nacije, a svrhu rađanja predstavio je kao proizvodnju dovoljnog broja vojnika.

“U narativu u kojem se predsednik obratio javnosti nije bilo mesta za pitanje trajnog povećanja životnog standarda, probleme iseljavanja mladih i obrazovanih, kao i razvojne politike u okviru kojih bi trebalo rešavati demografski problem”, stoji u propćenju. 

Također, dodaju da politike koje su usmjerene samo na žene i samo na rađanje ne daju adekvatan rezultat. “Ni jedna pojedinačna politika ne rešava problem. Značajnu ulogu imaju ekonomski društveni i politički kontekst, a politike usmerene na kvalitet života su jedini efikasan odgovor na nisku stopu nataliteta.”

Uz to, platforma je izrazila zabrinutost trendom da se uzrok nepovoljne demografske slike sve češće vidi u abortusu te da se predlažu mjere ograničavanja prava na prekid neplanirane trudnoće, naglašavajući da istovremeno kontracepcija i dalje nije široko dostupna, nije besplatna te da u školama ne postoje sadržaju o reproduktivnom zdravlju. Također, uz to dodaju da se i dalje grubo krše prava žena od strane poslodavaca jer su prepoznate samo kao mlade majke i mogućnosti u poslovnom svijetu su im znatno smanjene.

“Smatramo posebno štetnim javno prozivanje feminističkog pokreta u Srbiji i način na koji se pominje rad ženskih organizacija. Podsećamo, ovakav govor dolazi samo nedelju dana nakon sramnog istupa ministra Đorđevića koji je povodom 8. marta citirao stihove u kojima se žene tretiraju kao osobe koje nisu vredne poštovanja i vide se samo kao “sirote” partnerke muškarcima. Verujemo da je uključivanje žena u dijalog o rađanju neophodno ne samo iz perspektive ženskih ljudskih prava, pravde i demokratije, nego i preduslov kreiranja ma kakve politike koja ne bi bila jednostrana naredba o rađanju. Žene Srbije su ravnopravne građanke ove zemlje i nisu mašine za rađanje”, kazala je Ženska platforma.