U fokusu

U organizaciji Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova održan skup poduzetnica Zagrebačke županije

Žene u poduzetništvu još uvijek u manjini

Iako su žene većina u svjetskoj populaciji, one su u poduzetništvu manjina zbog socijalnog i ekonomski nepovoljnog položaja u odnosu na muškarce. Razlozi manje zastupljenosti žena u poduzetništvu leže, između ostalog, u tradicionalnim pogledima o ulozi žene u društvu, kao i u otežanom pristupu financijskim resursima i nedovoljnim kontaktima. Žene su danas obrazovane, sposobne i pouzdane vlasnice i suradnice, te im na poslu nije potreban poseban tretman, treba im samo dati priliku da se dokažu, te rješavati predrasude koje još postoje.

Žene u poduzetništvu još uvijek u manjini

Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova, u prigodi godine žena u poduzetništvu organiziralo je 1. lipnja u Hotelu International u Zagrebu Skup poduzetnica Zagrebačke županije.

Raspravljalo se o položaju žena u poduzetništvu, poticajnim mjerama Ministarstva gospodarstva i Županije za žene-poduzetnice, mjerama HZZ-a za samozapošljavanje, prekvalifikaciju nezaposlenih…

“Iako su žene većina u svjetskoj populaciji, one su u poduzetništvu manjina zbog socijalnog i ekonomski nepovoljnog položaja u odnosu na muškarce. Žene obavljaju dvije trećine poslova u svijetu, no privređuju svega jednu desetinu svjetskog dohotka. Razlozi manje zastupljenosti žena u poduzetništvu leže, između ostalog, u tradicionalnim pogledima o ulozi žene u društvu, kao i u otežanom pristupu financijskim resursima i nedovoljnim kontaktima. Žene su danas obrazovane, sposobne i pouzdane vlasnice i suradnice, te im na poslu nije potreban poseban tretman, treba im samo dati priliku da se dokažu, te rješavati predrasude koje još postoje” – rekla je Mirela Gajić, predsjednica Povjerenstva.

Prisutnima su se također obratile Ana Vincent Šepić, načelnica Odjela za razvoj poduzetništva u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, Katarina Jagić, predsjednica Udruženja malih i srednjih poduzetnika te predsjednica Komisije za socijalna pitanja Svjetske unije poduzetnika, Ljiljana Špoljarić iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područne službe Zagreb, Marina Popijač, poduzetnica, te Krunoslav Pilko, pročelnik za gospodarstvo, i Damir Mikuljan, predsjednik Skupštine Zagrebačke županije.

“Bilježimo rast ženskog poduzetništva, a razloge treba tražiti u posvećenosti i predanosti poslu, samozatajnosti žene i sklonosti timskom radu”, rekao je Mikuljan, dodavši da je, zbog specifičnih problema i interesa županijskih poduzetnika, došlo vrijeme da se razmisli o osnivanju Obrtničke i Gospodarske komore Zagrebačke županije. No takva inicijativa, rekao je, mora doći od samih poduzetnika.