U fokusu

Prosvjed u Španjolskoj

Žene u Španjolskoj ujedinjeno protiv macho kulture

Žene u Španjolskoj ujedinjeno protiv macho kulture

Žene u Španjolskoj pripremaju prvi prosvjed u koji će se uključiti cijela zemlja na Međunarodni dan žena, kako bi se pobunile protiv nepravednih plaća, obiteljskog nasilja i prevladavajuće “macho” kulture u zemlji. Prosvjedom se želi istaknuti diskriminacija, zlostavljanje i nasilje nad ženama u Španjolskoj, koje organizatori/ice vide kao posljedicu macho stavova i kulture u kojoj žive.

Kolektiv 8M Commission, krovna organizacija koja organizira štrajk, zahtijeva od vlasti da zauzme čvršću poziciju o obiteljskom nasilju u Španjolskoj, gdje je prošle godine 99 žena ubijeno od strane njihovih (bivših) partnera. Organizatori/ice su također potaknuli/e žene da prestanu obavljati “nevidljive” zadatke i obveze koje inače ispunjavaju, poput vođenja djece u školu i kuhanja, za koje kažu da uglavnom ostaju neprepoznati.

“Smatramo da svijet ne može funkcionirati bez nas, bez našeg rada u obitelji i kućanstvu, bez naše potrošnje i bez našeg rada”, navodi organizacija u pozivu. 8M Commission također naglašava i nužnost uklanjanja nesigurnih uvjeta rada i poboljšavanja uvjeta plaćanja rada. Naime, žene u Španjolskoj zarađuju oko 15 posto manje po satu u usporedbi s muškarcima na istim pozicijama, što je pokazala i anketa Europske komisije.

Prošle su godine žene prosvjedovale u brojnim gradovima diljem Španjolske, no ovo će biti prvi državni štrajk. Slični su prosvjedi planirani i u drugim europskim državama, poput Velike Britanije, Poljske i Irske, kako pokret za ženska prava postaje sve vidljiviji u svijetu.

Pridružite se prosvjedima u hrvatskim gradovima – vidimo se 8. marta!