U fokusu

deveti PitchWise - festival ženske umjetnosti i aktivizma

Ženska strana revolucije: Mizoginijo, čuvaj se!

Ženska strana revolucije: Mizoginijo, čuvaj se!

S.K.

Deveti PitchWise – festival ženske umjetnosti i aktivizma u organizaciji Fondacije CURE održan je prošli tjedan u Sarajevu. Na festivalu smo imale priliku družiti se i razmijeniti iskustva s aktivisticama i aktivistima iz različitih zemalja, uključujući zemlje regiona (Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Kosovo, Albanija), ali i zemlje poput Velike Britanije, Libana, Švedske, Njemačke, Austrije i drugih. I sve pod zajedničkom temom Mizoginijo, čuvaj se.

Što se tiče umjetničkog dijela festivala, imali/e smo priliku pogledati izložbe fotografija Politički (ne)korektno umjetnice Merise Bašić i izložbu fotografija Audre Lorde autorice Dagmar Schultz. Umjetnica Melisa Vreto izlagala je ciklus fragmentacija nazvan Flesh for Fatntasy u kojima se bavi ženskom tjelesnošću, na način drugačiji od dominantnog shvaćanja žena kao mesa određenog za muškarčevu potrošnju. Golemi plakati autorice Maríe Maríe Acha-Kutscher pod nazivom Indignadas ukrasili su dvorište Galerije MAK, gdje se održavao dio Festivala. Aleksandra Petković je i ove godine zajedno sa sudionicama i sudionicima oslikavala grafite u javnom prostoru, ujedinjujući na taj način javni prostor  gdje se odvija sam čin stvaranja s izložbenim prostorom.

Prvog dana PitchWisea predstavljena je knjiga Zabilježene – žene i javni život u BiH u 20. vijeku. Autorski tim je istraživao doprinos žena u različitim sferama života, uključujući umjetnost, znanost, aktivizam, kulturni rad i drugo. Autori/ce su razgovarali/e o svojoj motivaciji za rad na ovakvom djelu, te o teškoćama s kojima su se susreli u radu. Nakon promocije knjige, performansom Pravda za žene režiserke Zane Hoxha Krasniqi s Kosova aludiralo se na problem nasilja nad ženama. Performans je posvećen glasovima žena koje su preživjele različite oblike nasilja i onima koje su izgubile život od nasilnika, i njihovom pravu na pravdu u prostorima poput sudnica, policijskih stanica, radnih mjesta, bogomolja, te njihovih vlastitih kuća, ukazujući na rutinski gubitak sigurnosti za žene čak i u njihovim sigurnim prostorima.

{slika}

Caroline Criado Perez iz Velike Britanije predavanjem Žene u cyber prostoru predstavila je različite online platforme za borbu protiv seksizma i mizoginije, te svoju kampanju kojom je nastojala i uspjela omogućiti veću zastupljenost žena na novčanicama i u britanskim medijima. Predavačica je također prezentirala i cyber nasilje koje je doživjela kao odgovor na uspješnost kampanje, i slične slučajeve drugih aktivistkinja, te različite načine na koje su im one odgovorile. Prvi dan završio je nastupom DJane Ma De Monterrey iz Srbije, a prije toga sudionice i sudionici imali su priliku pogledati odličnu predstavu Čekaonica, feminističko – aktivističkog kazališta Centar za devojke iz Niša, koja je prikazuje odnos majki i kćeri, žena i muškaraca, prava na reproduktivno zdravlje, podršci i abortusu, te cjelokupnom stanju u društvu.

Drugi dan PitchWise nije bio ništa manje uzbudljiv! Predavanjem Drug/ca (1978 – 2014) – Ženska historija kroz leće vremena u regiji, na kojem se raspravljalo o ulozi konferencije Drug/ca iz 1978. u razvoju feminističkog pokreta na području bivše Jugoslavije. Nakon niza popodnevnih radionica, uvertira u večer bilo je predavanje o strategijama i analizama koje se tiču radničkih i socijalnih prava u regiji. Govornice Tina Tešija (Hrvatska), Gordana Stojaković (Srbija), Tijana Okić (BiH) i Svjetlana Knežević (Hrvatska) izložile su svoja iskustva, predstavile svoje inicijative te ‘dijagnosticirale’ stanje ‘na terenu’. Zaključivši kako se cijela regija susreće s gotovo identičnim neoliberalnim tendencijam kada je riječ o radnom zakonodavstvu, apeliralo se na zajedničku organizaciju i djelovanje.

Radionice su istraživale različite aspekte feminističkog djelovanja i života žena. Radionica Konstrukcija ženske seksualnosti u zakonu i praksi – regulacija braka i seksualnog nasilja bavila se razmatranjem prisustva različitih rodnih stereotipa i predrasuda koji su prisutni u zakonima i sudskoj praksi u Hrvatskoj, kao i primjerima iz zemalja iz kojih su sudionice i sudionici.

Radionica Feminizam i veganstvo: Patrijarhat u našem tanjiru istraživala je objektivizaciju i dehumanizaciju žena na način da se prikazuju kao meso, te fenomenom specizma, kao i o odnosu specizma, patrijarhata i kapitalizma i njihovih implikacija u životima svih nas. Sudionice i sudionici su također imale priliku i okušati se u spravljanju veganskih specijaliteta.

Sudionce i sudionici festivala imali/e su priliku upoznati se s principima emotivne pismenosti i podijeliti svoja iskustva i emocije u sigurnom prostoru na radionicama SIGURNE SNAŽNE SVOJE – upoznajemo svoje emocije – suprostavljamo se patrijarhatu.

U petak i u subotu organizirana je i radionica Mizoginijo, čuvaj se koja je za cilj imala osvještavanje i korištenje medijske pedagogije u promatranju mizogonije na ulicama i u različitim medijima, te dekonstrukciju političnosti u svakodnevici. Sudionici/e su imali/e priliku i raspravljati o različitim alatima, umjetničkim i teorijskim, koje će im omogućiti rad na stvaranju zajednice bez mizoginije.

Radionica Social media bavila se različitim inicijativama na društvenim mrežama u švedskom društvu koje su nastojale mijenjati društva, te koje su sudionice i sudionici mogl/e poslužiti kao izvor ideja za primjenu u vlastitim kontekstima.  

{slika}

Umjetničke radionice Komercijalna aktivistička umjetnost i ULIČARKE sudionicama i sudionicima omogućile su upotrebu fotografija za stvaranje naljepnica u Photoshopu i njihovu primjenu na tekstil, te korištenje teksta i motiva i njihovo prenošenje na tekstil uz pomoć sprejeva.

Promovirana je i knjiga Bog ima miris vanilije spisateljice Selme Kešetović, čija poezija utjelovljuje futuristički duh bivstvovanja između budućnosti koja je hladna i prošlosti koja je izgubljena.

Bend ZAA čija muzika je bazirana na ska korijenima s raznolikim utjecajima od jazza do punk zvuka, rasplesao je festivalsku publiku, baš kao i DJane Nina Hudej i NinaBelle.

Subota je započela participativnim videom Žene koje brda premeštaju, koji je nastao kao rezultat projekta Digitalne priče za transformaciju koji je okupio devet žena različitih nacionalnosti i vjeroispovijesti iz Sarajeva, Pirota, Niša, Tutina i Vlasotinca, koje su upotrebom novih tehnologija kreirale priče o osobnom, ženskom identitetu koje promoviraju kulturu mira, tolerancije i suživota na prostorima bivše SFRJ. Predstavljena je i feministička medijska produkcija KRIVA koja otvara prostor marginaliziranim idejama i praksama u društvu: otvoreno govori o seksu, seksualnosti, rodu, kulturi, umjetnosti i marginaliziranim društvenim pokretima i aktivizmu.

Predavanje Je li moje tijelo stvarno moje?, nakon predstavljanja različitih načina na koje kultura i društvo utječu na oblikovanje ženskog tijela i percepcija o njemu, otvorilo je prostor za diskusiju na temu može li žensko tijelo biti izvor moći. Žensko tijelo je bilo fokus i radionice Pokreni glas koja je sudionicama i sudionicima omogućila oslobađanje i izražavanje emocija upotrebom pokreta i glasa.

{slika}

Film redateljica Dagmar Shultz i Ike Hügel-Marshall Audre Lorde – Berlinske godine 1984-1992, koji istražuje malo poznato poglavlje života ove spisateljice, prati tijek godina kada je Audre Lorde boravila u Berlinu i pomogla pri stvaranju Afro-njemačkog pokreta, istovremeno surađujući s bijelim ženama na konstruktivnoj upotrebi njihovog privilegiranog položaja u društvu za mijenjanje istog.

Koncert Sajsi MC iz Srbije, koji u svojim pjesmama prenosi atmosferu beogradske scene i različitih ljudi na njoj, natjerao je Kriteron da se giba u ritmu. Nakon njih nastupala je i DJana Dijana Tepšić.

Posljednji dan PitchWisea započeo je predavanjem Ženska strana revolucije koje je održala Krystel Tabet iz Libanona. Krystel je predstavila različite izazove s kojima se žene susreću u arapskom svijetu, te o njihovim perspektivama na feminizam i žensku poziciju u društvu. Predstavljene su različite kampanje koje su pokušavale promijeniti egipatsko, sirijsko, libanonsko društvo i način na koji je javnost sudjelovala u tim kampanjama. Nakon predavanja, otvoren je prostor za diskusiju, te se raspravljalo o razlikama između zapadnjačkog feminizma i orijentalnog feminizma, te o različitim metodama solidarnosti sa ženama s Istoka.