U fokusu

obeshrabrujući neuspjeh ostvarivanja mira

Žrtve nikada okončanih ratova: Više od 65 milijuna izbjeglica

Žrtve nikada okončanih ratova: Više od 65 milijuna izbjeglica

Matija Kralj

Rekordnu brojku od 65,6 milijuna ljudi čine izbjeglice, azilanti ili interno raseljeni na cijeloj planeti, priopćila je agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice UNHCR, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Procijenjeni broj od kraja 2016. godine je uvećan za 300.000 u odnosu na 2015, navodi se u godišnjem izvještaju UNHCR-a.

To je svakako manji rast u odnosu na 2014. i 2015. godinu, kada je brojka povećana na pet miliona izbjeglica.

Međutim, visoki komesar za izbjeglice Filippo Grandi je rekao da je ova brojka rezultat obeshrabrujućeg neuspjeha međunarodne diplomacije.

“Čini se da je u svijetu nemoguće doći do primirja. Vidite stare sukobe kako se odugovlače i nove koji nastaju, ali u oba slučaja ima raseljavanje. Prisilno raseljavanje je simbol ratova koji nikad nisu okončani”, rekao je Grandi.

Komesar je takođe istakao problem raseljavanja koji je naročito prisutan u siromašnim zemljama svijeta. Čak oko 84 posto raseljenih osoba živi u zemljama srednjih ili nikakvih prihoda.

“Kako da zatražim od zemalja s daleko manjim resursima u Africi, Bliskom istoku i Aziji da prihvate milijune  izbjeglica ako bogate zemlje to odbiju uraditi”, istakao je Filippo Grandi.