Uncategorized

tribina u mami

Ja od jutra nisam stala – problematika neplaćenog kućanskog rada

Ja od jutra nisam stala – problematika neplaćenog kućanskog rada

See Red Women's Workshop

Organizacijski odbor osmomartovskog noćnog marša poziva vas na tribinu ‘Ja od jutra nisam stala – problematika neplaćenog kućanskog rada’, koja će se održati u petak, 29. travnja, u 19 sati u klubu MaMa

“Osobno je političko, osim kada je riječ o neplaćenom kućanskom radu. On se i dalje odvija potiho, zanemareno i neprimijećeno, ali svakodnevno. Rodna podjela rada u kućanstvu i društvena reprodukcija odavno su prestale biti ‘vruće’ teme. Međutim, upravo zanemarivanje tih tema dovelo je do rasprava o ‘usklađivanju obiteljskog i poslovnog života’, a opetovano negiranje tog sastavnog dijela svakodnevice dovelo nas je do toga da se ženama sugeriraju ‘fleksibilnije radno vrijeme’ i ‘nestandardni oblici zaposlenja’, valjda kako bi uz posao mogle obavljati i svoju, kako se to želi prikazati, ‘prirodnu zadaću’ spremačica, skrbiteljica i njegovateljica. 

Povodom Prvog maja, na agendu vraćamo temu neplaćenog kućanskog rada, koja je zanemarena i u radničkom, ali i u feminističkom pokretu”, poručuju organizatorice. 

Kroz razgovor će se propitati kako proizvodni procesi u kapitalizmu utječu na položaj žena i kako je neplaćeni kućanski rad neprimjetno ‘ispao’ iz feminizma, a osvrnut ćemo se i na prebacivanje socijalnih servisa s leđa države na pojedince i pojedinke. Govornice će pružiti povijesni pregled, kao i stanje u zemljama koje su kućanski neplaćeni rad priznale i novčano ga vrednuju, ali i kontekst Jugoslavije i AFŽ-ov pokušaj socijalizacije kućanskog rada. 

Govore: Vedrana BibićAnkica Čakardić, Ana RajkovićJelena Tešija.

Moderatorica: Andreja Gregorina.