Uncategorized

Priprema, pozor, scenarij!

Natječaj za najbolji scenarij za kratki film na temu seksualnosti

Natječaj za najbolji scenarij za kratki film na temu seksualnosti

Facebook 'Moja stvar, moj izbor'

CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje poziva sve mlade da se jave na natječaj za najbolji scenarij za kratki film na temu seksualnosti

Natječaj je dio kampanje “Moja stvar, moj izbor – Vrijeme je da saznaš više”,  a cilj je putem društvenih mreža i direktnim akcijama informirati mlade i potaknuti promišljanje o pitanjima vezanim uz seksualnost, reproduktivna i seksualna prava i zdravlje.

U okviru kampanje biti će snimljeno nekoliko kratkih edukativnih filmova, a jedan od njih će biti snimljen prema scenariju koji su osmislili/e mladi. 

Natječaj za najbolji scenarij prema kojem će biti snimljen kratki film u trajanju od oko dvije minute  “Priprema, pozor, scenarij!” otvoren je do  01. veljače 2017. godine. Javiti se mogu svi mladi, s naglaskom na srednjoškolce/srednjoškolke te poslati originalne scenarije na temu seksualnosti, odgovornog seksualnog ponašanja, reproduktivnih prava i zdravlja na email adresu mojastvarmojizbor@gmail.com.

Osim snimanja filma prema njihovoj ideji, autori/autorice će dobiti nagrade.

Istraživanje koje su provele CESI počekom godine pokazalo je da srednjoškolci/ke imaju veliku želju i interes za učenjem o seksualnim i reproduktivnim pravima i zdravlju, ali da nemaju priliku za to u postojećem školskom sustavu. Stavovi mladih oko društveno osjetljivih tema kao što je hitna kontracepcija, pobačaj, pa hormonalna kontracepcija često se osnivaju na iskrivljavanju činjenica i nepotpunim informacijama. Ako mladi prošire svoja znanja o ovoj temi, za očekivati je da će moći uživati u svojim pravima u punom opsegu i to na odgovoran i primjeren način. “Želimo na jednostavan način objasniti mladima što sve uključuju seksualna i reproduktivna prava te ih potaknuti da se aktivno uključe u kampanju, da promišljaju, razgovaraju i dijele sadržaj koji je usko vezan uz njihove živote i potencijalne izbore”, poručuju iz CESI.