Uncategorized

qSport vas poziva

Osmomartovsko pedaliranje

Osmomartovsko pedaliranje

Nedjelja. Osmi mart. U sportskom ruhu. Na pedalama. U 11 sati križanju Horvaćanske ceste i ulice Hrgovići. qSport vam kuha biciklističku avanturu  putevima žena u sportu u Zagrebu.

Dok se najčešće veličaju muška imena, dok sportaši dobivaju ulice i trgove, i potpisuju basnoslovne ugovore, želimo se prisjetiti sportašica iz bliže i dalje prošlosti te skinuti paučinu s njihovih imena. Želimo podsjetiti na nevidiljivost i diskriminaciju žena u sportu, na hijerahiju i odnose moći. Sport je muški svijet u kojem je mnogo linija koje žene ne smiju prijeći: nejednake nagrade, nedostupnost financijskih resursa, zatvorenost “muških” sportova… Žene se ne potiču na bavljenje sportom, a one koje se bave, bore se s predrasudama te se moraju višestruko dokazivati u odnosu na kolege im sportaše.

Ovom rutom želimo doprinijeti vidljivosti žena koje su na razne načine doprinijele sportu. Ideja je da u javnom prostoru pročitamo crtice iz njihova života i pokažemo koliko su bile snažne, jake i hrabre da zakorače u svijet sporta, u područje u kojem samo zato što su žene nisu bile dobrodošle.  

Počinjemo na Jarunu vozeći kroz Aleju Velikana(ki!) hrvatskog sporta. Tu ćemo prebrojati koliko ima panoa na kojima su sportašice te ih obilježiti kako bi ih istaknule. Nakon toga prisjetit ćemo se žena u atletici, nogometu, plivanju, klizanju… Bit će s nama prva pilotkinja, prva vozačica automobila te profesorica gimnastike s početka 20.st. Biciklima ćemo proći određenim gradskim punktovima značajnim za žene u sportu te pročitati kratke crtice o njihovim životima.

Ako ste inspirirane/i, donesite kreativne artefakte za obilježavanje punktova, donesite vama najdraže ponosne i hrabre stihove ili iste sklepajte same/i, ukrasite bicikle, objesite transparente oko vrata i kotača!

Potičemo sve rodove/spolove da nam se pridruže! 🙂

Kontakt: info@qsport.info.