Uncategorized

Predavanje Adriane Disman

Pitanja na koja nema odgovora treba postavljati s najvećim obzirom

Pitanja na koja nema odgovora treba postavljati s najvećim obzirom

Promo

Udruga za kulturu i umjetnost CRVENA sa zadovoljstvom najavljuje boravak kanadske umjetnice Adriane Disman u Zagrebu i Sarajevu, povodom novoosnovane rezidencijalne razmjene između CRVENE i galerije LaCentrale iz Montreala, “Crossed residency in performance and action art”, u partnerstvu s Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb.

Tijekom boravka u Zagrebu, od 2. do 18. svibnja, u sklopu rezidencijalnog programa Muzeja suvremene umjetnosti, Disman će održati predavanje pod nazivom “Pitanja na koja nema odgovora treba postavljati s najvećim obzirom”, u ponedjeljak 14. svibnja u 19:00 sati, u prostorijama Centra za ženske studije, Dolac 8. 

Adriana Disman je umjetnica, kustosica i teoretičarka iz Montrela i Toronta. U svom radu, prije svega usmjerenom na medij performansa, bavi se fizičkim granicama tijela u odnosu spram mehanizama kontrole i sile, i istražuje mogućnosti sitnih/minornih oblika otpora. Zauzimajući i stvarajući prostor vlastitog djelovanja napinjanjem granica i ograničenja među prostorima, Disman artikulira dinamike moći i teži otkrivanju antirasističkih, dekolonijaliziranih, queer i feminističkih modela postojanja.

Adriana Disman je izlagala diljem Kanade, SAD-a, Europe, te u Čileu i Indiji. Njezini su fotografski i izvedbeni radovi objavljivani su u ETC Contemporary Art Magazine, Passive Collective Vols. 2 & 3, i Kapsula Art Criticism Magazine, a teorijski tekstovi u Theatre Research in Canada, Canadian Theatre Review i antologiji feminističkog performansa u Kanadi More Caught in the Act. Osnivačica je Research Centre for Performance Art u Montrealu, koji trenutno i vodi, a prethodno je bila kustosica programa LINK & PIN i direktorica Morni Hill’s Performance Biennale u sjevernoj Indiji 2016. Disman je magistrirala studije kazališta i performansa pri Sveučilištu York, Toronto i diplomirala pri Neighborhood Playhouse School of the Theatre, New York. 

CROSSED RESIDENCY IN PERFORMANCE AND ACTION ART je rezidencijalna razmjena s fokusom na feminističke performativne i umjetničke prakse kao i na inter-organizacijsku razmjenu znanja i iskustava u feminističkom djelovanju. Razmjena je najavljena posjetom LaCentralovog odbora za performans Sarajevu i Zagrebu u proljeće 2017. povodom kojeg je održana izložba i serija performansa, te je ostvaren kontakt s feminističkim organizacijama u regiji. Adriana Disman je prva rezidentica u okviru ove suradnje, a Lala Raščić putuje u Montreal u lipnju 2018.

Rezidencijalna razmjena realizira se u organizaciji Udruženja za kulturu i umjetnost CRVENA, Sarajevo i La Centrale, Montreal uz partnerstvo Muzeja suvremene umjetnosti, Zagreb i u suradnji s Centrom za ženske studije, Zagreb. 

Program podržavaju: Veleposlanstvo Kanade u Hrvatskoj, Conseil des arts et des lettres du Québec, Ministarstvo Kulture RH i CRVENA/Nona Residency, Sarajevo.