Uncategorized

31.10. u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić

Projekcija filma ‘Između nas’ u Šibeniku

Projekcija filma ‘Između nas’ u Šibeniku

Facebook događaja

Šibenska udruga mladih Š.U.M. i Roda (Roditelji u akciji) uz podršku Kinokluba “Šibenik” organiziraju prikazivanje dokumentarnog filma ‘Između nas’ u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić.

Film će se prikazati 31. listopada s početkom u 18 sati, a nakon filma otvorit će se i dvadesetominutna rasprava. Film je režirala Zuzana Limova kao svoj diplomski rad, a ono što je trebalo biti prikazivanje slovačke rodilišne svakodnevice uskoro je postalo problematično. Dokumentarni film Između nas vodi nas iza zatvorenih vrata rodilišta, gdje samo trudnice smiju ući. Iza tih vrata, čudo rađanja je samo rutinski posao osoblja, a svi, pa tako i primalje i liječnici koji uviđaju nedostatke ovakvog pristupa, moraju se prilagoditi suludim pravilima koja se desetljećima nisu mijenjala. Umjesto da slijede svoju intuiciju tijekom rađanja, žene moraju slijepo slušati naredbe zdravstvenih djelatnika, podvrgnuti se zastarjelim postupcima, dok rijetko tko pokazuje sluh za njihove osjećaje i potrebe. 

Film se prikazuje diljem Hrvatske ponovno, kao reakcija na svjedočanstva žena o tretmanu tijekom postupaka vezanih za njihovo reproduktivno zdravlje u hrvatskom zdravstvenom sustavu koja su pristigla u Rodu u sklopu kampanje #prekinimošutnju

Film nije namijenjen trudnicama.