Uncategorized

U čast jednoj od najvećih hrvatskih književnica

Sretan rođendan, Zagorka!

Sretan rođendan, Zagorka!

Centar za ženske studije poziva vas na obilježavanje 144 godine od rođenja Marije Jurić Zagorke!

U četvrtak, 2. ožujka, u 18 sati održat će se predavanje Žarke Vujić “Dvije Marije: klaviristica i likovna  umjetnica Marija Novaković u svjetlu djelovanja Marije Jurić Zagorke”. Marija Novaković bila je obrazovanjem učiteljica glasovira, no kako je učila i operno pjevanje, u međuratnom životu Njemačke prehranjivala se pjevanjem na različitim pozornicama. Kasnije je svirala glasovir u orkestrima koji su pratili filmske predstave. Godine 1931. hospitalizirana je u berlinskoj Klinici Herzsberge da bi 1932. bila otpremljena u zagrebačku Kliniku za psihijatriju Vrapče gdje je provela ostatak života. U takvom ograničenom i kontroliranom okolišu počela je likovno stvarati te je izgradila raznolik i velik opus outsajderske umjetnosti koji je nekoliko puta izlagan javnosti.

Kako će se o njenom životu i stvaralaštvu govoriti na dan rođenja Marije Jurić Zagorke, važne točke biografije i karakteristike djelovanja potonje značajne žene i književnice poslužit će kao ključ naracije o likovnoj umjetnici i zanimljivoj svjedokinji jednog vremena.

U petak, 3. ožujka, u podne u Multimedijalnom institutu MAMA, Preradovićeva 18, održat će se promocija časopisa Treća na temu Migracije: otpor i stradanje.

Vikend program uključuje večernju interaktivnu, kostimiranu, edukativnu šetnju – Ana Zbiljski i Martina Findrik, po čijoj ideji je zamišljena večernja šetnja Zagorkina priča, vodit će vas Gornjim gradom i mjestima koja su  obilježila  događaje iz najčitanijeg Zagorkinog djela Grička vještica. Sastajemo se u 19 sati kod spomenika Mariji Jurić Zagorki u Tkalčićevoj ulici, a u 90 uzbudljivih minuta upoznat ćete sve tajne nastanka ovog Zagorkinog djela i likove koji ga obilježili.

Budući da je broj sudionika/ica ograničen na 40, potrebno je potvrditi svoj dolazak na e-mail setnja@zenstud.hr do 1. ožujka.

Najnovije informacije o Zagorkinom rođendanu možete pratiti na Facebook stranici Sretan rođendan Zagorka!