Uncategorized

Okrugli stol

Važnost i uloga neprofitnih medija

6. listopad 2009. godine, Zagreb, Novinarski dom, 12h

Serija okruglih stolova pod nazivom Doba medija ima za cilj kroz različite aspekte i poglede razmotriti medijske kulture i politike u Hrvatskoj, a prvi u nizu posvećen je neprofitnim medijima, točnije razmatranju njihove važnosti i uloge u hrvatskom društvu i medijima.

Uvodne riječi će dati Sanjin Dragojević (Fakultet političkih znanosti), Toni Gabrić (H-alter.org), Hajrudin Hromadžić (Filozofski fakultet), Nina Obuljen (Ministarstvo kulture RH), Cvjetana Plavša-Matić (Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva) i Andrea Zlatar (Filozofski fakultet). Moderator je novinar Igor Lasić.

U posljednjih nekoliko godina javljaju se neprofitni mediji (nerijetko u formi portala) koji nisu, poput masovnih i tradicionalnih medija, vođeni logikom stjecanja profita, već isključivo i jedino prijenosom relevantnih informacija i tema koje su od javnog interesa. Iako bi upravo ovakav pristup trebao biti u temeljima javnih medija, oni su u sve većoj sprezi s političkim i ekonomskim aparatom koji im umanjuje njihovu javnu svrhu. Stoga uloga i važnost neprofitnih medija postaje još važnija, a njihova obveza da teme i događaje prate objektivno, kritički i s distance još ozbiljnija. Osim toga, činjenica da se često bave sadržajima koji su potpuno zanemareni u masovnim medijima (kao što je primjerice slučaj s nezavisnom i suvremenom kulturom) pokazuje nam da upravo oni predstavljaju oaze medijskih manifestacija u zemlji. Međutim, zbog izostanka strukturnih medijskih i kulturnih politika njihov opstanak i razvoj je pod stalnim znakom pitanja.

Ovaj okrugli stol organizira portal Kulturpunkt.hr u suradnji s partnerskim portalima Booksa.hr, Cunterview.net, H-alter.org, Teatar.hr i ZaMirZine.NET.

Okrugli stol su podržali Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva te Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske u RH.