U fokusu

Zaštita žena u njihovim domovima

Novi zakon u Brazilu usmjeren protiv obiteljskog nasilja

Novi zakon u Brazilu usmjeren protiv obiteljskog nasilja

Brazilska predsjednica Dilma Rousseff odobrila je novi zakon kojim se postavljaju oštrije kazne za ubojstva žena i djevojčica kao posljedica obiteljskog nasilja.

Muškarcima koji počine novodefinirano kazneno djelo femicida (ubojstva žene od strane muškarca zbog njenog spola), sada prijeti kazna zatvora od 12 do 20 godina. Dulje zatvorske kazne definirane su za kaznena djela učinjena protiv trudnica, djevojčica mlađih od 14 godina, žena starijih od 60 godina i ljudi s invaliditetom.

Predsjednica Rousseff navodi kako je dnevno u Brazilu ubijeno 15 žena i da je ovaj novi, strožiji zakon usmjeren na zaštitu žena u Brazilu. Državni podaci također pokazuju zabrinjavajuć porast od 230 posto u broju ubijenih žena u Brazilu od 1980. do 2010. godine.

“Ovaj zakon definira femicid kao smrtni zločin i identificira ga kao specifičan zločin protiv žena. To je način pokretanja razgovora o ovom problemu, tako što mu se daje ime i povećavaju se kazne“, rekla je Nadine Gasman, koja je na čelu agencije United Nations Women in Brazil. “Dugo nam je trebalo da priznamo da je ubojstvo žene drugačiji fenomen. Muškarci bivaju ubijeni na ulici, a žene u svojim domovima. Muškarci pogibaju od oružja, žene od noževa i ruku”, dodala je Gasman.

Predsjednica Rousseff pokazala je osobiti angažman u zaštiti žena u Brazilu od preuzimanja predsjedničkog položaja 2011. godine. U 2013. godini, potpisala je zakon koji obavezuje sve javne bolnice da žrtvama silovanja osiguraju primjeren tretman, uključujući hitnu kontracepciju i testiranje na spolne bolesti i HIV.