U fokusu

Osmogodišnja aktivistkinja

Pobjeda za rodnu ravnopravnost u dječjim knjigama

Pobjeda za rodnu ravnopravnost u dječjim knjigama

Osmogodišnja djevojčica odnijela je pobjedu za rodnu ravnopravnost u dječjim knjigama nakon što je velika izdavačka kuća pristala prestati označavati knjige “za djevojčice” i “za dječake”, nakon njene peticije.

Elsi, koja želi biti paleontologinja kada odraste, zasmetalo je kada je vidjela uzbudljivu knjigu o piratima označenu “za dječake” u katalogu kojim se promovirao sajam knjiga u njenoj školi. Nakon što joj je majka Leone rekla da se “prestane žaliti i učini nešto”, djevojčica je pokrenula peticiju koju je potpisalo 80 njenih prijatelja/ica i učitelja/ica u školi i koju je potom proslijedila izdavačkoj kući.

Zahvaljujući tome, izdavačka je kuća maknula oznake “za djevojčice” i “za dječake” s knjiga u svojoj online ponudi i obećala da više neće objavljivati knjige namijenjene određenom spolu.

“Djevojčicama se možda ne sviđaju stvari koje su označene za njih, možda bi baš htjele knjige o čudovištima koje su namijenjene dječacima. Knjige bi trebale biti za sve jer svi/e volimo različite stvari. Ako kažete djevojčici da ne može imati neku knjigu koja joj se sviđa, kada odraste, može se osjećati usamljeno jer će misliti da sve druge djevojčice vole slatko, ružičasto i princeze, a jedino ona ne”, rekla je Els.

Elsina majka, Leone, rekla je da je iznimno ponosna na svoju kćer i zadovoljna što ju je uspjela naučiti da “ako progovoriš o stvarima koje ti se ne sviđaju, možeš nešto promijeniti”.

Jess Day, iz Let Toys be Toys kampanje, organizirane od strane roditelja kojima je bilo dosta toga da se igračke dijele po rodnim linijama, kontaktirala je izdavačku kuću kako bi je obavijestila o peticiji. “Jednostavno nije u redu govoriti djeci da djevojčice i dječaci moraju voljeti različite stvari”, dodaje.  

U izjavi, izdavačka kuća navodi da će preurediti web stranicu i više neće objavljivati ništa novo označeno posebno za oba spola. “Cijenimo to da je svako dijete drugačije i da ima pravo izabrati knjigu koja mu/joj se sviđa”, kažu.