U fokusu

Dolje seksizam!

Francuske feministkinje preko noći promijenile nazive ulica

Francuske feministkinje preko noći promijenile nazive ulica

Francuska feministička skupina Osez le Feminisme! preko noći je transformirala ulice Pariza nakon što su ukazale da samo 2,6 posto ulica nosi ime po važnim ženama.

Skupina Osez le Feminisme! koja se grubo prevodi kao ‘Usudi se biti feministkinja’ stvorila je vlastitu verziju plavih oznaka za nazive ulica i zalijepila ih preko ‘službenih’ naziva.

Neka od odabranih imena su jako poznata, poput Nine Simone, koja je posljednje godine života provela u Francuskoj. No, ova je skupina također izabrala i manje poznate žene usprkos njihovim postignućima, poput Elisabeth Jacquet de la Guerre, skladateljicu i glazbenicu koja je svirala na dvoru u 17. stoljeću, u vrijeme kada je patrijarhat bio izuzetno dominantan.

{slika}

U priopćenju objavljenom na svojoj internetskoj stranici, Osez le Feminisme! navode kako na 45. obljetnicu Ženskog oslobodilačkog pokreta Osez le Feminisme šalje izazov pariškoj gradonačelnici Anne Hidalgo kao potrebu da se istakne važnost žena, a koja se često previdi, pogotovo u javnim prostorima. Skupina se nada kako će se uskoro naći s gradonačelnicom te razgovarati o konkretnom akcijskom planu.

Osez le Feminisme navode kako je naša povijest prepuna žena: znanstvenica, spisateljica, aktivistkinja, političarki, umjetnica i borkinja koje zaslužuju priznanje, stoga ističu kako žele vidjeti rodnu ravnopravnost u imenima ulica Pariza do 2019. godine.