U fokusu

Ženska mreža Hrvatske

Prosvjed protiv zabrane pobačaja pred Ustavnim sudom

Prosvjed protiv zabrane pobačaja pred Ustavnim sudom

Ana Brakus

Povodom najave da će Ustavni sud nakon 24 godine raspravljati o ustavnosti zakona o pravu na pobačaj iz 1978., Ženska mreža Hrvatske predala je jučer dopis tom sudu u kojem ga upozorava da je taj zakon usklađen sa svim međunarodnim dokumentima, a posebno s Konvencijom UN-a o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena te preporukama koje je ove godine dao odbor UN-a za praćenje Konvencije.

“Dopisom želimo upozoriti Ustavni sud da je imenovani zakon usklađen sa svim međunarodnim dokumentima, a posebno s Konvencijom UN-a o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena te preporukama koje je ove godine dao odbor UN-a za praćenje Konvencije na četvrto i peto izvješće za Hrvatsku. Odbor, između ostalog, u svom uvodu kao jednu od glavnih preporuka naglašava potrebu da zakonodavna i ostala vlast u Hrvatskoj osigura primat Konvencije nad Vatikanskim ugovorima, odnosno da se osigura zaštita prava žena, tj. sloboda odlučivanja žena posebno u području reproduktivnih i seksualnih prava od negativnih utjecaja Katoličke crkve kojima je izložena”, kazala je jedna od pet koordinatorica Ženske mreže Hrvatska Mirjana Kučer.

{slika}

Kučer je dodala, kako je cilj akcije upozoriti i na članak Ustava koji upozorava na sekularnost države.

Zahtjev o ocjeni ustavnosti, kako mu je puno ime, Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece podnio je 1991. Hrvatski pokret za život i obitelj, a Ženska mreža Hrvatske dobila je informacije iz medija da je Ustavni sud spreman za raspravu o tom prijedlogu.

U dopisu se iz Ženske mreže pozivaju na Rezoluciju Vijeća Europe 1464  “Žene i religije u Europi” u kojem se države upozorava na jačanje fundamentalističkih pokreta i na bojazan za ostvarivanje ljudskih prava žena. Rezolucija poziva države da kroz zakonodavstvo i praksu zaštite ljudska prava žena. Ženska mreža u dopisu podsjeća na zadnje preporuke iz 2015. Odbora UN-a o sprečavanju svih oblika diskriminacije žena gdje se izrijekom kaže da država mora osigurati pravo na siguran i besplatan pobačaj i kontracepciju te da mora voditi brigu o prevenciji na način da se seksualna edukacija uvede u škole kako bi se osiguralo da se problem pobačaja ne svodi na kontracepciju.

Iz Ženske mreže Hrvatske koji su zajedno s inicijativom Glas Razuma – Pokret za sekularnu Hrvatsku pred Ustavnim sudom razvili transparente “Nećemo natrag na ilegalan pobačaj”, “Crkva država – raskid” i “Raskid vatikanskih ugovora”, očekuju da će prijedlog o ocjeni ustavnosti biti odbačen.

“Očekujemo da se odbaci prijedlog udruge o ocjeni ustavnosti zakona kojim se regulira pravo na raspolaganje tijelom i odlučivanje o broju djece. On je što se nas tiče sasvim u redu jer je usklađen s konvencijama i ljudskim pravima”, kazala je jedna od pet koordinatorica Ženske mreže Hrvatske Biserka Momčinović.

Momčinović je dodala da ovom akcijom žele poručiti ženama u Hrvatskoj da vode brigu o svojim ljudskim pravima i njihovom ostvarivanju “jer nam se čini da su različite poruke i šumovi u porukama i od Katoličke crkve i od političkih stranaka takve da žene moraju voditi računa o porukama i voditi brigu da zaštite svoja ljudska prava”.