U fokusu

Koalicija tri neprofitna medija: Faktografa, Lupige i Libele

Baza izbornih činjenica

Foto: planet_fox (pixabay.com)

Projekt “Baza izbornih činjenica” ima za cilj suočiti se s izazovom dezinformacija i dezinformiranja tijekom izbornih razdoblja u Hrvatskoj.

U 2024. godini Hrvatska je održala parlamentarne izbore, kao i izbore za Europski parlament, ali superizborna godina tu nije završila. U prosincu očekujemo predsjedničke izbore, a kasnije, u svibnju 2025., i lokalne izbore. Širenje lažnih informacija, osobito putem medija i društvenih mreža, postalo je značajan problem. Ono je posebno usmjereno prema ranjivim i marginaliziranim društvenim skupinama.

Ovim projektom želimo stvoriti koaliciju tri neprofitna medija za praćenje izbora te tako stvoriti temelj za širenje koalicije za buduće izbore. U koaliciji za predsjedničke izbore, uz Libelu, sudjeluju neprofitni portali Lupiga i Faktograf.  

Projekt je usmjeren na jačanje naših i Lupiginih kapaciteta za provjeru činjenica, posebice jer se radi o dva nova provjeravatelja točnosti informacija. Zahvaljujući tomu osigurat će se bolja distribucija točnih informacija tijekom kampanje za predsjedničke izbore u Hrvatskoj. Cilj je osigurati javnosti pristup pouzdanim informacijama. Ali i obogatiti javni diskurs te spriječiti štetne učinke dezinformacija na demokratske procese i integritet izbora.

Projekt se provodi od 1. listopada 2024. do 28. veljače 2025., a sufinancira ga Google.