Uncategorized

2Fik – queer intervencija na Hrvatskom narodnom preporodu

2Fik – queer intervencija na Hrvatskom narodnom preporodu

2Fik je multidisciplinarni umjetnik čiji se rad bavi pitanjima identiteta, integracije i imigracije, istražujući jaz koji može nastati između osjećaja pripadnosti pojedinca određenoj kulturi i svjetonazornog odmaka društva prema pojedincu. Rezultat rezidencije, odnosno umjetnikova interpretacija slavnog Bukovčevog Hrvatskog narodnog preporoda će biti predstavljena 8. kolovoza u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu u 18 sati, a djelo će  nakon izlaganja biti predloženo za donaciju muzejskoj zbirci.

“Na predstavljanju očekujem puno smijeha i rasprave o zastupljenosti razlika u spolu, vjeroispovijesti ili seksualne orijentacije.” – rekao je umjetnik čija je ideja koristiti Hrvatski narodni preporod kao inspiraciju ne bi li stvorio alegorijske likove koji pripovjeda o njemu samome ali i o susretu različitih kultura.

Rezidencijalni programi su nova programska linija Queer Zagreba, gdje je riječ o cjelogodišnjem programu umjetničkih istraživačkih i razvojnih rezidencija, a od siječnja u Hrvatskoj su boravili umjetnici iz Kolumbije, Brazila, Južne Koreje, SAD-a i Crne Gore. Do kraja godine su planirane još brojne rezidencije, uključujući one za francuske, australske i američke umjetnike.

Sličnu suradnju započinjemo i s Australijom, pa će tako nakon australskih umjetnika Matthewa Daya te Rhionnan Newton, koji će boraviti u Hrvatskoj u rujnu, u Australiju otputovati Petra Zanki. Ove međunarodne suradnje dio su snažne programske odrednice Queer Zagreba i udruge Domino otvaranja mogućnosti za domaće umjetnike da predstave svoj rad u širem međunarodnom kontekstu. Udruga Domino je u tom pogledu vodeća domaća organizacija u kulturi po broju suradnji i platformi promocije hrvatskih umjetnika u inozemstvu. Važno je napomenuti da je udruga Domino kroz Queer Zagreb Sezonu te festival Perforacije inicirala i pokretanje Balkanske mreže za izvedbene umjetnosti upravo s ciljem veće vidljivosti umjetnika ne samo iz Hrvatske, već i regije, na nekim od najbitnijih sajmova za izvedbene umjetnosti (Seoul, Montreal, Tokyo, New York, Adelaide).

A upravo tijekom gostovanja na Cinarsu u Montrealu, jednom od najvećih sajmova za izvedbene umjetnosti, došlo je do ideje za projekt “queer reinterpretacije Hrvatskog narodnog preporoda” Vlahe Bukovca, koji upravo u Zagrebu realizira kanadski umjetnik 2Fik u suradnji s MSU-om.

Program rezidencija se provodi kao dio platforme This is a Domino project, i nastavlja se intenzivno do kraja godine, a u suradnji s mnogim drugim institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu.