U fokusu

Korak: zastupljenost žena u politici je pravo

Dijeleći građanima letke s člancima Zakona o ravnopravnosti spolova, članice “Koraka” prije izbora žele upozoriti da treba birati liste koje poštuju pravo žena da budu zastupljene u tijelima političkoga i javnog odlučivanja.

Korak: zastupljenost žena u politici je pravo

aturkus

Na svim kandidacijskim listama u Karlovačkoj županiji prosječno je 26,5 posto žena, što je podzastupljanost kakva može nekažnjeno proći još samo tri godine jer će tada u punu primjenu ući Zakon o ravnopravnosti spolova koji propisuje da žene u politici sudjeluju najmanje 40 posto, govorile su danas u Karlovcu građanima na tzv. uličnoj akciji članice Ženske grupe “Korak”.

Nijedna stranačka ili nezavisna lista ovih izbora u Karlovačkoj županiji nema 40-postotnu zastupljenost žena, a s prosječno 30,7 posto za Županijsku skupštinu te s istim postotkom i za gradska vijeća prednjači u odnosu prema svim županijama i gradovima u Hrvatskoj, rekla je koordinatorica “Koraka” Sadika Zvirkić pozivajući se na službene podatke Županijskog ureda za ravnopravnost spolova.

No prosječan broj žena na listama za općinska vijeća znatno je manji i iznosi 19,9 posto, a ima i lista na kojima nema nijedne žene.

Dijeleći građanima letke s člancima Zakona o ravnopravnosti spolova, članice “Koraka” prije izbora žele upozoriti da treba birati liste koje poštuju pravo žena da budu zastupljene u tijelima političkoga i javnog odlučivanja. Drugi je cilj, rekla je Zvirkić, potaknuti političke stranke i javne djelatnike da u mandatu do sljedećih izbora “više rade na animaciji i osposobljavanju žena u politici”.