U fokusu

Prodavači “crvenih ruževa” zaradili 400 milijuna kuna

Efekt crvenog ruža poznat je od 30-tih godina prošlog stoljeća, kad se SAD-u događala velika ekonomska kriza, uzrokujući i opću recesiju. Žene koje si tada nisu mogle priuštiti obnavljanje garderobe i ostale skupe užitke,nisu odustajale  od malih zadovoljstava poput upečatljivo crvenih ruževa.

Prodavači “crvenih ruževa” zaradili 400 milijuna kuna

Flavinsky Photography

I u Hrvatskoj se, kao svuda u svijetu, događa “efekt crvenog ruža” kad, za razliku od ostale prodaje na malo, prodaja dekorativne kozmetike, krema za njegu te higijenskih potrepština općenito – raste. Može se to čuti od vodećih svjetskih kompanija za direktnu prodaju, kao što su Avon, Oriflame, Herbalife, Amway i GLND, koje posluju i u Hrvatskoj. Kod nas su tijekom prošle godine ostvarile prihod od gotovo 400 milijuna kuna, a iako brojke za prvi kvartal ove godine ne otkrivaju, napominju da se dobar trend nastavlja. Riječ je, naime, o proizvodimakoje potrošači svrstavaju u rang “osnovnih”, a kako zadovoljavaju omjerom kvalitete i cijene, direktna prodaja ni u Hrvatskoj nema razloga za strah.

Efekt crvenog ruža poznat je od 30-tih godina prošlog stoljeća, kad se SAD-u događala velika ekonomska kriza, uzrokujući i opću recesiju. Žene koje si tada, ali jednako tako i za svih kasnijih svjetskih ekonomskih kriza, nisu mogle priuštiti obnavljanje garderobe i ostale skupe užitke, odustajale nisu, međutim, od malih zadovoljstava poput dekorativne kozmetike, odnosno upečatljivo crvenih ruževa. Time su davale do znanja da i u krizi drže do sebe, što se, očito, počinje događati i u Hrvatskoj.

Jedanaest tvrtki koje se kod nas bave direktnom prodajom, ponajviše kozmetike, sredstava za čišćenje i dodacima prehrani, lani su, prema jučer iznesenim podacima, u Hrvatskoj ostvarile prihod od 396 milijuna kuna, dok je u Europi direktno tih preparata prodano za 20 milijardi eura, što je rezultat bolji od onog ostvarenog u 2007., nekriznoj godini. Osim što to pojašnjavaju efektom crvenog ruža, u kompanijama za direktnu prodaju napominju i to kako sve veći broj nezaposlenih sve više ljudi, automatski, dovodi k njima. Direktna prodaja dobar je izvor dodatnih prihoda za obitelj, a u posljednje vrijeme sve češće i – jedini prihod. U Hrvatskoj tako direktna prodaja ima 90 zaposlenih i oko 50.000 članova, koji su istovremeno prodavači i kupci, što je za čak 58 posto više članova negoli u isto vrijeme prošle godine.