U fokusu

U Zagrebu obilježen Međunarodni dan mladih

Pošto kila znanja?

 

Tema ovogodišnjeg obilježavanja dana mladih u hrvatskoj je “Dostupno visoko obrazovanje kao preduvjet održivog društva”.

Pitanje  besplatnog i dostupnog obrazovanja bila je jedna od gorućih tema koju su ovog proljeća potaknuli studentski prosvjedi.

Pošto kila znanja?

 

 

Pošto kila znanja?-Dostupno visoko obrazovanje kao temelj održivog društva

 

Međunarodni dan mladih obilježava se od 1999. godine u cijelom svijetu, kada je usvojena rezolucija Ujedinjenih naroda proizašla iz preporuka Svjetske konferencije ministara za mlade. Svake godine dan se obilježava pod drugom temom, a ove godine je tema /na svjetskom nivou) bila “Održivi razvoj” te sve vezano uz njega.

Tu se ne misli samo na problematiku okoliša, već održivost kao širi pojam koji uključuje  i ekonomsku održivost, strategije smanjenja siromaštva, društveno odgovorno poslovanje, inovativnu upotrebu novih tehnologija…

 

Tema ovogodišnjeg obilježavanja dana mladih u hrvatskoj  je “Dostupno visoko obrazovanje kao preduvjet održivog društva”.

Pitanje  besplatnog i dostupnog obrazovanja bila je jedna od gorućih tema koju su ovog proljeća potaknuli studentski prosvjedi.

Iz Vlade i Ministarstva još uvijek nisu stigli nikakvi odgovori vezano uz financiranje visokog školstva,  tako da je trenutno “status quo”.

Stoga je Mreža mladih Hrvatske (organizacija koja okuplja preko 60 udruga mladih i za mlade iz cijele Hrvatske) ovom je akcijom  odlučila ponovo aktualizirati neriješeno pitanje dostupnog i besplatnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj.

 

 

Na tri postavljena štanda na Cvjetnom trgu, aktvistice i aktivisti su danas od 10-12h informirali građane/ke o dostupnosti visokog obrazovanja i cijenama istog.

{slika}

Na štandu se moglo glasovati na referendumsko pitanje “Želite li u potpunosti javno financirano visoko obrazovanje?”. Većina glasača je bila za, ali našlo se tu  komentara poput “Zašto bi mi financirali vječne studente?” i slično.

Često javne akcije i okupljanja služe da se građani/ke generalno potuže na sve što ih smeta, od Vlade, poreza, stanja u društvu općenito, te si tako bar na trenutak olakšaju dušuJ Stoga je na jednom od štandova bila postavljena kutija u koju se mogla ubaciti vaša poruka Vladi.

 {slika}

Na drugom štandu je bila postavljena vaga kao simulacija tržnice, prodaje znanja i komercijalizacije obrazovanja.

 Produkt te komercijalizacije je po riječima Emine Bužinkić, predsjednice MMH, situacija u kojoj je znanje u Hrvatskoj na cijeni ali se nažalost dovoljno ne cijeni.

MMH i dalje nastavlja sa akcijama kojima zahtijeva da visoko obrazovanje postane stvar javnog financiranja, te da obrazovanje ne bude dostupno samo onima koji ga materijalno mogu priuštiti.