Uncategorized

Tribina

Pismenost i aktivno građanstvo

8. rujan 2009., Zagreb, Europski dom

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana pismenosti Agencija za obrazovanje odraslih u suradnji s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva organizira tribinu “Pismenost i aktivno građanstvo”, koja će se održati u utorak 8. rujna 2009. godine od 10.00 do 13.00 sati u Europskom domu u Zagrebu, dvorana Strasbourg, Jurišićeva 1/1.

Tribina “Pismenost i aktivno građanstvo”, središnji je događaj ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana pismenosti u Hrvatskoj, a poslužit će kao platforma za raspravu i nove prijedloge na području pismenosti i razvoja aktivnoga građanstva.

Pozdravne govore održat će g. Mile Živčić, v. d. ravnatelja Agencije za obrazovanje odraslih i gđa. Cvjetana Plavša-Matić, upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Na tribini će sudjelovati predstavnici: Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa; Agencije za strukovno obrazovanje; Agencije za znanost i visoko obrazovanje; Agencije za mobilnost i programe EU; Hrvatskog zavoda za zapošljavanje; Hrvatskog andragoškog društva; Hrvatske zajednice pučkih otvorenih učilišta; Zajednice ustanova za obrazovanje odraslih; Saveza samostalnih sindikata Hrvatske; Savjeta za razvoj civilnoga društva; Ureda za udruge Vlade RH; Gradskog ureda za obrazovanje; te niza visokoškolskih institucija, strukovnih udruga i organizacija civilnoga društva koji provode programe izvanškolske izobrazbe.

Cilj je tribine okupiti sve važne dionike u društvu i otvoriti raspravu o važnosti, povezanosti i utjecaju pismenosti na razvoj aktivnoga građanstva. Tom prigodom javnost će imati prigodu podrobnije se upoznati s djelovanjem i aktivnostima Agencije za obrazovanje odraslih i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva na polju cjeloživotnoga učenja i razvoja aktivnoga građanstva.

Aktivno građanstvo prihvaćeno je, zajedno sa zapošljivošću, kao jedan od temeljnih ciljeva obrazovnih politika. Značenje koje ono ima istaknuto je u svim ključnim dokumentima koji definiraju okvire za razvoj obrazovanja na hrvatskoj i europskoj razini. Vijeće Europe je 2005. godinu proglasio godinom obrazovanja u građanstvu, a Europska unija svoje politike cjeloživotnog učenja uvijek formulira na način da je aktivno građanstvo postavljeno kao neizostavan element – pri čemu se ono javlja kao ključno sredstvo za ostvarenje strateških ciljeva Europske unije, ali i kao cilj vrijedan za sebe (Memorandum o cjeloživotnom učenju, 2000., Akcijski plan: Uvijek je dobro vrijeme za učenje, 2007., i drugi).

Unutar obrazovnog okvira upravo pismenost ima višestruku važnost za aktivno građanstvo, prije svega zato što su temeljne vještine čitanja, pisanja i računanja nužne za njegovo ostvarivanje. S druge strane, europski okvir ključnih kompetencija, uz sedam ostalih, uključuje i “socijalne i građanske kompetencije” koje bi trebale uključivati znanje o socijalnim i političkim koncepcijama te strukturama (demokracija, pravda, jednakost, građanstvo i građanska prava) i sposobnosti potrebne za uključivanje u aktivno i demokratsko sudjelovanje. U posljednje vrijeme sve više jača svijest o povezanosti informatičke pismenosti i aktivnoga građanstva – pokazuje se da nepoznavanje ove vrste pismenosti može, zbog uskraćivanja pristupa važnim informacijama dostupnima samo u digitalnom obliku, negativno utjecati na aktivno građanstvo.

 

Međunarodni dan pismenosti

Međunarodni dan pismenosti (International Literacy Day) UNESCO-ova je inicijativa, čiji je cilj svake godine podsjetiti međunarodnu zajednicu na status pismenosti i obrazovanja odraslih na globalnoj razini. Ideja o održavanju ovog dana pojavila se u rujnu 1965. g. u Teheranu, na Svjetskoj konferenciji ministara obrazovanja o iskorjenjivanju nepismenosti. Na konferenciji je predstavljena inicijativa za proglašavanjem jednog dana u godini Međunarodnim danom pismenosti, kako bi se na taj dan slavilo, ali i upozoravalo na važnost pismenosti na međunarodnoj razini. Kao dan obilježavanja odabran je 8. rujna, a UNESCO je s obilježavanjem Međunarodnog dana pismenosti započeo već 1966. godine.