U fokusu

Fuchs protiv seksualnog uznemiravanja na sveučilištima

Rektorski zbor, na zahtjev Radovana Fuchsa, ministra znanosti, obrazovanja i sporta, uvrstit će na dnevni red sjednice u srijedu i točku u okviru koje će se raspravljati o moralnim načelima i djelovanju akademske zajednice. Ministar ujedno najavljuje oštriju borbu protiv uznemiravanja i zlostavljanja na sveučilištima.

Fuchs protiv seksualnog uznemiravanja na sveučilištima

chrisGoldNY

Rektorski zbor, na zahtjev Radovana Fuchsa, ministra znanosti, obrazovanja i sporta, uvrstit će na dnevni red sjednice u srijedu i točku u okviru koje će se raspravljati o moralnim načelima i djelovanju akademske zajednice, posebice u kontekstu afere “Indeks 3” – potvrdio je u utorak predsjednik Rektorskog zbora i zagrebački rektor Aleksa Bjeliš.

Ministar Fuchs je u utorak na Vladi izvijestio kako je Rektorskom zboru uputio dopis u kojemu traži da se o toj točki obvezno raspravi, čime ujedno najavljuje oštriju borbu protiv uznemiravanja i zlostavljanja na sveučilištima.

Vezano uz suđenje pojedinim članovima akademske zajednice u aferi “Index 3”, ministar u dopisu u ime Ministarstva najoštrije osuđuje njihove postupke, posebice u dijelu koji se odnosi na kršenje ljudskih prava koja se ostvaruju unutar sveučilišne zajednice te prava zajamčenih Ustavom i zakonima RH.

 

Odgovorno ponašanje
– Napominjemo da su se svi članovi akademske zajednice dužni ponašati u skladu s načelima etičkih kodeksa pojedinih visokih učilišta, kao i na principu humanosti te poštovanja drugih dionika sustava – poručuje ministar.

Važno je voditi računa, kako dalje navodi, da ni jedan član sveučilišne zajednice ne smije zlouporabiti svoj autoritet te se treba odnositi na način koji isključuje svaku diskriminaciju, uznemiravanje ili zlostavljanje.

– Svi članovi akademske zajednice dužni su odgovorno, profesionalno i savjesno ispunjavati sve svoje obveze, slijedeći načela objektivnosti, korektnosti, nepristranosti, tolerancije i dijaloga – poručuje ministar Fuchs.

Tijekom suđenja u aferi “Indeks” javnost je nedavno bila nemalo šokirana snimkama i fonogramima u kojima je jedna od studentica bila izložena eksplicitnim seksualnim zahtjevima i lascivnim ponudama, a malo je reći i da se pritom koristio neprimjeren rječnik.

No, nekoliko istraživanja u ovom desetljeću pokazalo je da takvo ponašanje nije nepoznato u akademskim krugovima. Primjerice, nedavno istraživanje pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i Centra za ženske studije na Zagrebačkom sveučilištu pokazalo je da je čak 38 posto ispitanic(k)a osobno svjedočilo nekom obliku neželjena ponašanja, uznemiravanja ili zlostavljanja na temelju spola, a 26 posto njih samo je bilo izloženo takvim oblicima ponašanja.

Desetak ispitanika doživjelo je da im profesor prolaz, stipendiju ili novačko mjesto uvjetuje seksom.

– Na Rektorat su dosad stizale samo anonimne prijave o tome. Svakako nam je namjera pojačati sveučilišnu odgovornost, pojačati i usuglasiti mjere za različite devijacije, ali najvažnija je prevencija – poručuje rektor Bjeliš.

 

Koritnik: Mnoge ih i ne prijave
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač-Koritnik pozdravila je inicijativu ministra Fuchsa te najavila kako će njezin ured do kraja godine istražiti koje akte sveučilišta imaju u vezi sa zaštitom od spolnog uznemiravanja.

– Bojim se da taj problem u nas još nije osviješten. Nemamo podatke o točnom broju takvih slučajeva na sveučilištima, ali mi je žao što osobe za koje pretpostavljamo da su bile izložene uznemiravanju to i ne prijavljuju – kaže pravobraniteljica.

 
Znam da imaš…
Preslušavanjem tajno snimljenih telefonskih razgovora pojedinih optuženika na zagrebačkom Županijskom sudu u predmetu ‘Indeks 3’, vezanog uz korupciju na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, javnost je imala prilike čuti i razgovor između optuženih posrednika Muniba Lujinovića i studentice Ivane Ćorluke:

Navedena studentica u telefonskom razgovoru kaže Lujinoviću:

– Evo, ja ću stić kod vas za deset minuta, al’ moram odma’ ić jer me tata čeka.

Lujinović: – A, ne… ja te moram prvo par puta uvatit za guzicu.

Studentica: – A ne može ovaj put, nemamo vremena, tata čeka. U dugom razgovoru je, pak, Lujinović, između ostalog, rekao studentici:

– Oš dat pi..e? Znam da imaš, e.

Ona se nadovezala: – Ha, ha, znam da imaš.

I.Došen