Uncategorized

Hollaback vas poziva na

Internacionalni tjedan protiv uličnog rodnog uznemiravanja

Internacionalni tjedan protiv uličnog rodnog uznemiravanja

Hollaback Hrvatska, inicijativa usmjerena na suzbijanje uličnog uznemiravanja ove se godine pridružuje Internacionalnom tjednu protiv uličnog uznemiravanja koji će se održati od 8. do 14. travnja u Zagrebu. Tom prigodom organiziraju razne aktivnosti koje su besplatne i otvorene za javnost. Kroz sve aktivnosti članice inicijative spremne su razgovarati o uličnom uznemiravanju, ukazati na njegove uzroke i kako se nositi s time te upozoriti na to da se radi o seksizmu i homofobiji. Aktivnosti uključuju predavanje i projekciju filma, javnu akciju u centru grada za vrijeme špice, tečaj samoobrane za žene, izložbu i otvorena vrata Hollabacka!

“Ulično uznemiravanje sveprisutno je i zastrašujuće, a doživjeli su ga gotovo sve žene i mnoge LGBTIQ osobe barem jednom u životu. Tu se ne radi o izoliranim incidentima ili komplimentima već o obliku rodno uvjetovanog nasilja i vidu seksizma. Bez obzira radi li se o seksističkim šalama, dobacivanjima, ili pak seksualnom nasilju i nasilju nad ženama u partnerskoj vezi – ništa od toga nije bezazleno jer se radi o raznim manifestacijama sveprisutnog patrijarhata. I umjesto da društvo polako sazrijeva i odbacuje štetne patrijarhalne nome i prakse, u hrvatskom društvu je vidljiv trend u kojem se društvo kreće unatrag te se moramo ozbiljno zabrinuti i boriti da protiv smanjivanja ženskih i LGBTIQ prava”, poručuju iz Hollabacka. 

Popis aktivnosti: 

Chalk walk: Nedjelja, 8.4. u 11 sati, krećemo s Manduševca

Hodat ćemo gradom po špici, dijeliti osnažujuće poruke i poklone građanima i građankama, iscrtavati poruke po pločnicima. Prilika da nam se pridružite i prošetate s nama, ili ako nas vidite u prolazu, prilika da porazgovaramo o ovoj temi!

Flash mob “Modna revija”: Nedjelja, 8.4. u 12 sati, Cvjetni trg

Naši modeli prošetat će crvenim tepihom i pokazati što su sve čuli_e kada su bili_e uznemiravani_e. Ako još uvijek smatrate da je ulično uznemiravanje bezazleno, dođite na modnu reviju i pogledajte što se sve krije pod tim nazivom. Modna revija nije glamurozna kao što se od događaja s takvim nazivom očekuje, ali naši modeli zaslužili su da ih se dođe pogledati i da se pokuša razumjeti njihovo iskustvo i perspektiva.

Projekcija filma: Utorak,10.4. u 19 sati, MM centar, Savska cesta 25

Pustit ćemo dokumentarac “Breaking the Silence: Moroccans Speak Out!” (trajanje: 30 minuta) i još par 5 minutnih dokumetarnih filmova. Slijedi interaktivna rasprava o rodnom uznemiravanju i višestrukoj diskriminaciji.

Interaktivno predavanje: Srijeda,11.4. u 20 sati, Književni klub BOOKSA, Martićeva 14d 

Ispričat ćemo i popričati s vama o uličnom uznemiravanju: kome se događa i zašto, koliko često, u kojim državama i kulturama, dati savjete kako se nositi s njim. Osim predavanja očekujte i par aktivnosti u koje se aktivno uključujete J

Kratki tečaj samoobrane za žene: Četvrtak,12.4. u dva termina: 17:30-18:30 ili 16:30-17:30, Avenija Dubrovnik 15 (6. paviljon) 

Krav maga instruktori besplatno i stručno vas uče o polugama i svemu što vam treba za samoobranu! Tečaj traje sat vremena, besplatan, a traži minimum fizičke spreme, trenirku i tenisice.

Molimo šaljite prijavite na: croatia@ihollaback.org, navedite ime i prezime i termin koji vam odgovara – 16:30 ili 17:30. Važno nam je pratiti prijave radi ograničenih kapaciteta dvorane. Ovo je jedini događaj u sklopu tjedna gdje su pozvane samo žene.

Izložba “Za nasilje nema opravdanja”: Nedjelja,8.4. i subota, 14.4. od 18-21 sati, Društveno kulturni centar – ŠESNAESTICA, Ozaljska 16

Izložba sadrži tri segmenta:

1) Sakupile smo fotografije i poruke osoba, koje su se slikale kako su bili_e obučeni_e kada su doživjeli_e ulično uznemiravanja ili jednostavno ispričali_e svoju priču.

2) Postavile smo plakate zagrebačkih organizacija koje se bave rodnom ravnopravnošću u javni prostor, te pratile što se s njima događa – jesu li devastirani, skinuti i sl. Što se s njima dogodilo pokazujemo na izložbi, a oni govore sami za sebe.

3) Iscrtale smo i nalijepile plakate s pregledom guerilla akcija vezanih uz rodnu ravnopravnost u zadnjih par godina u Zagrebu.

Sve to možete pogledati u dva navrata, a ako dođete u subotu 14.4., odmah dolazite i na naše završno događanje – rođendan Hollabacka!

Proslava rođendana Hollabacka Hrvatska / otvorena vrata inicijative: Subota,14.4. u 18 sati, Društveno kulturni centar – ŠESNAESTICA, Ozaljska 16

Tjedan zaključujemo u svečanom tonu i slavimo 7. rođendan inicijative Hollaback Hrvatska, koja je službeno krenula s radom 1.4.2011. Čeka vas dobra hrana, zanimljiv i dinamično koncipiran feministički kviz i izložba!