U fokusu

Protestna šetnja u Beogradu

Stop krvavim košuljama!

Stop krvavim košuljama!

STOPkrvavimkošuljama Facebook

U Beogradu, u subotu navečer, održana je protestna šetnja pod nazivom Stop krvavim košuljama. Povod za protest bio je nedavni napad na lidera Levice Borka Stefanovića i dvojicu suradnika u Kruševcu. Naime, 23. studenog grupa muškaraca odjevenih u crno pretukli su navedene, a građani i građanke smatraju da su u to umiješani predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njegovi suradnici/ice. 

Na šetnji je sudjelovalo nekoliko tisuća ljudi (prema podacima organizatora 10,000, a prema podacima policije 1,500 sudionika/ica), uključujući čelnike/ice opozicije, vojni sindikat, lokalni i građanski front te studenti/ice. Protestirali su protiv ‘autoritativne vlasti’ i nasilja koje provode. Okupili su se ispred Filozofskog fakulteta te se šetalo uz zgradu Skupštine Srbije do zgrade Radio – televizije Srbije. 

“Poslednjih godina, verbalno nasilje postalo je osnovni instrument vladanja aktuelnog režima. Atmosferi linča, u saučesništvu sa režimskim medijima koji svakodnevno i dodatno kontminiraju javni prostor, podvrgnuti su svi koji se usude da kritikuju vlast Aleksandra Vučića. Crtanje meta na leđa i medijske hajke eskalirali su ponovo u najsiroviju primenu sile – razbijanje glava”, piše u pozivu na skup organizatora protesta Saveza za Srbiju

Sudionici i sudionice se nosili transparente “RIP perači prozora”, “Neonaci Naprednjaci”, “Bando krvava”, “Zašto ćutiš Evropo”,”Dole vlada, svom snagom u glavu”, “Otvorite medije za glavu opozicije” i “Svom snagom u glavu” i sl. 

Protest je otvorio govor glumca Branislava Trifunovića koji je rekao da ima mnogo glava za razbijanje i poručio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da će morati razmisliti koliko glava treba da razbije da bi Srpska napredna stranka koju vodi ostala na vlasti. “Pesnik je svoj narod počeo da naziva ološem, kretenima, bolesnicima, neradnicima, jer nije mogao sve da kupi. Unervozio se, kupio još televizija, uplašio se, pomislio da mora da vrati svih devet televizora, da će ostati mimo istorije u kojoj je želeo da bude. Tada su njegovi sledbenici stavili fantomke na glave i počeli da udaraju”, rekao je Trifunović te je nastavio: “Ne bojimo se više tvojih stihova. Nema više tih stihova, rima mržnje kojim ćeš naterati ljude da te pamte

Protest je protekao mirno, bez stranačkih obilježja, a novi je najavljen za 15. prosinac.