Preko plota

10.11.2014. 16:49:19 - Emira Asotić (Oslobođenje.ba)

sistematska, kontinuirana I organizirana REPRESIJA

Represija nad Ženama u crnom: Politika stalnog maltretiranja

Stop represiji nad Ženama u crnom

Stop represiji nad Ženama u crnom (Foto: Facebook: J.M.)

Povodom Dana borbe protiv fašizma, Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) sinoć je u kinu Kriterion u Sarajevu organiziralo diskusiju na temu Stop represiji nad Ženama u crnom.

O represiji nad Ženama u crnom govorile su Staša Zajović, koordinatorica Žena u crnom - Beograd, Sabina Talović, izvršna direktorica Ženskog centra BonaFide - Pljevlja i Jadranka Miličević, izvršna direktorica Fondacije CURE, prenosi Oslobođenje.ba.

Zajović je kazala da su Žene u crnom od početka svog rada, odnosno od svog osnivanja, 9. listopada 1991. godine, pa do danas, izložene raznim vrstama represije i to iz više razloga. Jedan od osnovnih jeste njihovo zalaganje za odgovornost srbijanskog režima i kasnije svih vlasti u Srbiji za rat i ratne zločine, te insistiranje na tome na nivou države i društva. Ta represija je, prema njenim riječima, sistematska, kontinuirana, organizirana i predstavlja dio jedne represivne politike svih vlasti u Srbiji.

Prijetio im i Šešelj

"Represiju vrše državni i nedržavni akteri. Državni vrše u vidu različitih administrativnih zabrana. Tijekom 23 godine našeg rada bilo je na stotine i stotine administrativnih zabrana, ali ih je bilo također i od najvećih državnih službenika, što je jako opasno. To je bilo 1998., kada je s tog državnog nivoa Vojislav Šešelj, koji je tada bio šef poslaničkog kluba najveće druge po snazi partije u Skupštini Srbije, rekao da tko god naiđe na ulici na Žene u crnom da ih treba odmah ubiti. Isto to sada radi državni  službenik Antiterorističke jedinice Radomir Počuča, i tu se pokazuje taj isti kontinuitet, ista matrica progona drugačije mislećih, prvenstveno onih koji se zalažu za solidarnost sa žrtvama zločina počinjenih u naše ime", istaknula je Zajović.

Ona navodi da je cilj represije da ušutka sve kritičke glasove u Srbiji, da Žene u crnom izoliraju od ostatka stanovništva, da ih pretvore u čudovišta, prikažu kao nešto je potpuno nepoželjno društvu.

"To je jedna politika stalnog maltretiranja. Ni jedna naša akcija nije prošla, a da nas ne prati desetine i desetine policajaca", rekla je Zajović.

Tagovi: aktivizam, antiratna politika, bosna i hercegovina, feminizam, feminizam i odgovornost, mir, rat, ratni zločini, srbija, stop represiji nad ženama u crnom, žene, žene u crnom

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM