U fokusu

Otvoreno pismo

Građani i građanke Bosne i Hercegovine potpisuju peticiju

Građani i građanke Bosne i Hercegovine potpisuju peticiju

Građani i građanke Bosne i Hercegovine uputili su otvoreno pismo institucijama za promoviranje i zaštitu ljudskih prava (Human Rights Watch, Amnesty International, Civil Rights Defender, Ured Ombudsmana BiH, Helsinški odbori), ambasadama zemalja Vijeća za implementaciju mira u BiH, UN uredu u BiH, Uredu Vijeća Europe u BiH.

Otvorenim pismom građani i građanke traže sigurnu slobodu okupljanja i izražavanja, te prestanak progona i zastrašivanje ljudi koji se bore za socijalnu pravdu.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Mi, dolje potpisani, ovim putem želimo izraziti ogorčenost  i zabrinutost zbog  sistematskog grubog kršenja prava i sloboda, torture i zastrašivanja kojima su izloženi pojedini građani i građanke Bosne i Hercegovine koji su tokom prve polovine 2014. godine širom BiH izražavali opravdano građansko nezadovoljstvo koristeći svoja ustavna prava na slobodu okupljanja i izražavanja (član 2. stav 3 Ustava BiH). Od februra 2014. godine, kada je krenuo novi val socijalnih protesta, građani i građanke su izloženi policijskoj i institucionalnoj represiji koja se prvo ogledala u arbitrarnim hapšenjima i premlaćivanjima učesnika i učesnica protesta, kontinuiranoj medijskoj cenzuri i nacionalističkom huškanju, a sada se nastavlja preko arbitrarnog sudskog progona iniciranog neutemeljenim i proizvoljno podnesenim policijskim prijavama. Čak i u slučajevima kada su pojedine (rijetke) savjesne sudske instance i sudije donijele odluke u kojima se vidi da su policijske prijave protiv građana i građanki besmislene i neosnovane, policija je počela vršiti pritisak na sudstvo i tražiti izuzeće sudija. Napominjemo da, ovo naizgled revnosno postupanje policije koja je premlaćivala građane i građanke tokom protesta, nije ustaljena praksa kada se radi o organizovanom kriminalu, korupciji i ratnim zločinima.

 Ovim putem bosanskohercegovačke oligarhijske političke elite pokazuju svoje nasilničko lice čime sve više nalikuju huntama umjesto demokratskim institucijama u službi građana i građanki. Nakon decenija nesmetanog ubijanja građana i građanki Bosne i Hercegovine, uspostavljanja aparthejdskog režima, krađe društvene i privatne svojine, raspirivanja etničkih tenzija, sistemske diskriminacije i koruptivnog ponašanja kojim su doveli Bosnu i Hercegovinu na rub egzistencije, oligarsi na vlasti su odlučili zadati zadnji udarac preostalim demokratskim i civilnim elementima u društvu putem organiziranog progona. U zemlji gdje se slobodno šetaju ratni zločinci, ubice i mafijaški šefovi, gdje se sistematski uništavaju svi postojeći pristupi ljudskim pravima, oligarsi putem policijskih i sudskih institucija nalaze za shodno da se iživljavaju nad nemoćnim i osiromašenim stanovništvom ove zemlje koje je pokušalo javno iskazati svoje opravdano nezadovoljstvo.

 U takvoj beznadežnoj situaciji u kojoj su političke elite apsolutno odvojene od građana i građanki Bosne i Hercegovine, kada se obaraju optužnice i presude za ratne zločine i organizovani kriminal (naročito u predmetima u kojima su inkriminisani politički lideri), obraćamo Vam se kao garantima mira u Bosni i Hercegovini i zaštitnicima ljudskih i demokratskih prava u svijetu da učinite sve što je u Vašoj moći da se ovaj sistematski progon i zastrašivanje građana i građanki zaustavi, te da nam pomognete da se konačno zaustavi destabilizacija države i osiguraju mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini.

Online peticiju možete potpisati ovdje.