U fokusu

Diskriminacija na djelu

Žene u Srbiji školovanije, a zarađuju manje od muškaraca

Žene u Srbiji školovanije, a zarađuju manje od muškaraca

Iako je u Srbiji više žena nego muškaraca završilo, osnovnu, srednju ili visoku školu, zarađuju manje od muškaraca, te ih 57 posto spada u kategoriju uzdržavanih osoba, pokazuju to podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS) koji su predstavljeni u knjizi “Žene i muškarci u Srbiji”.

Među onima sa srednjom stručnom spremom, više je žena nego muškaraca, ali je i veći postotak žena među nepismenim stanovništvom u gotovo svim starosnim skupinama.

“Samo pet posto žena su predsjednice općine ili gradonačelnice, a 29 posto žena su zastupnice u skupštinama. One su rijetko na poziciji ravnateljica ili menadžerica – tek oko 15 posto”, kazala je šefica Odsjeka za socijalne indikatore, pravosudnu i rodnu statistiku Zavoda, Dragana Đoković Papić.

Ona je istaknula i da žene čine 79 posto jednoroditeljskih obitelji, te je kod njih i veća učestalost kroničnih bolesti.

Također, Papić je navela kako žene u prosjeku imaju i manju mirovinu, i to starosnu nižu za 20 posto, a 16 posto za invalidsku. Žene koje su bile zaposlene žive u prosjeku dvije godine kraće od muškaraca.

Među punoljetnim osobama koje su 2013. osuđene za nasilje u obitelji 95 posto čine muškarci, a pet posto žene. Kada je u pitanju maloljetnički kriminal, u 95 posto slučajeva su osuđeni dječaci.

Direktor RZS-a, Dragan Vukmirović istaknuo je specifičnost publikacije, jer su prvi puta korišteni podaci iz drugih izvora, kao što su Nacionalna služba za zapošljavanje i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Publikacija je napravljena prema popisu stanovništva iz 2011. godine.