Preko plota

19.12.2014. 15:10:43 - T.O. (Novosti)

Otkazana izložba Ovo je Prajd

Jači smo od cenzure

Fotografije s ovogodišnjeg beogradske i osječke povorke ponosa uklonjene su sa zidova biblioteke, o čemu su organizatori bili obaviješteni dva sata prije službenog otvorenja prenose Novosti. Izložba 'Ovo je Prajd' trebala je biti dio programa festivala 'Mjesec ljudskih prava' čiji je organizator Inicijativa mladih za ljudska prava. Do sada je festival održan u Subotici, Apatinu i Bačkoj Palanci, a u Šidu se cjelokupan program trebao održati u prostorima spomenute biblioteke.

U biblioteci je predviđeno održavanje debate na temu 'Protjerivanje Hrvata iz Srema', predstavljanje projekta 'Nepodobni građani' Vojvođanskog građanskog centra, a nakon toga i otvaranje izložbe spomenute izložbe LGBT tematike. Održavanje svih aktivnosti bilo je unaprijed odobreno od strane direktorice biblioteke Slavice Varničić, koja je svoju odluku promijenila neposredno prije početka programa.

Nakon pola sata od postavljanja izložbe, organizatori su primili poziv od direktorice koja im je rekla da je izložba skinuta i da ih fotografije čekaju spakirane u biblioteci. Navodni razlog za skidanje izložbe je bio taj što su 'oštetili zid', iako su postavljanje izložbe organizatori započeli uz prisustvo zaposlenih u biblioteci. Zatim je održan sastanak na kojem je Slavica Varničić priopćila da se ni jedna od tri planirane aktivnosti neće održati u prostorima šidske bibiloteke.

Desetak aktivista i aktivistkinja Inicijative mladih za ljudska prava su, kao reakciju na ovu odluku, organizirali ad hoc akciju u centru Šida. S eksponatima zabranjene izložbe, fotografirali su se ispred biblioteke, Gradske općine i u gradskom parku. Direktorici biblioteke poslali su jednu fotografiju s izložbe na kojoj stoji poruka: 'Draga direktorka, jači smo od vaše cenzure. Vaša Inicijativa'.

'Pozitivni koraci koji su napravljeni u Beogradu u septembru ove godine uvelike gube na značaju ukoliko samovolja čelnika pojedinih javnih institucija ima veću snagu od snage zakona. Zbog ove homofobične reakcije, Inicijativa zahtjeva ispriku direktorice Varničić, prije svega LGBTpopulaciji, kao i javnu osudu od strane ministra kulture i informisanja koji je osobno podržao Paradu ponosa i učestvovao u samoj šetnji. Inicijativa poziva i sve ostale nosioce javnih funkcija, koji nekoliko dana pred Paradu ponosa govore da se borba za prava LGBT populacije ne smije završiti na samoj šetnji beogradskim ulicama, da reagiraju na ovaj akt diskriminacije', stoji u priopćenju Inicijative mladih za ljudska prava.

Tagovi: fotografija, lgbtiq, prajd, pride, srbija

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM