Preko plota

22.12.2014. 21:20:53 - rtl.hr (Libela)

ŽALBA USTAVNOM SUDU

Za besplatnu medicinski pomognutu oplodnju žena bez stalnog partnera

Inicijativu da se donese zakon po kojemu bi pravo na besplatnu medicinski pomognutu oplodnju imale i žene bez stalnog partnera potpisalo je više od dvije trećine zastupnika/ca u slovenskom parlamentu, a najavljuju i žalbu ustavnom sudu na sadašnje rješenje po kojemu to pravo pripada samo ženama u bračnoj ili dužoj izvanbračnoj vezi.

"Zakon bi samo omogućio ravnopravnost žena koje imaju partnera s onima bez partnera", izjavila je za ljubljansko Delo od ponedjeljka potpredsjednica parlamenta Andreja Katič, inače zastupnica Socijalnih demokrata (SD).

Inicijativu je potpisalo 61 zastupnika i zastupnica iz svih stranaka u koalicijskoj vladi, te dvije manje oporbene stranke ljevice. Najavljuju i zahtjev ustavnom sudu da ispita sadašnje zakonsko rješenje, kako bi se još prije odlučivanja u parlamentu o tom pitanju vidjelo gdje su njegove etičke i pravne dileme.

Katič je rekla da bi se novim zakonom o biomedicinski pomognutoj oplodnji Slovenija vratila na rješenje koje je već imala, kad je na primjer 1998. godine među 129 žena koje su začele na taj način bilo i 18 žena bez muža ili partnera.

Medicinski pomognuta oplodnja za žene bez stalnog partnera ukinuta je 2000. godine, a to je potvrđeno i na referendumu 2001. kad su protiv mogućnosti MPO-a žena bez partnera agitirale udruge bliske crkvi, stranke desnice, ali i neki stručnjaci koji tvrde da je MPO zapravo način 'liječenja' neplodnosti kod žena, a ne pravo za sve žene, pa i one koje mogu zanijeti prirodnim putem.

Katič je u razgovoru za Delo rekla da bi se Slovenija zakonskim izmjenama približila rješenju koje već postoji u nizu država, poput Češke, Finske, Velike Britanije, Italije i Izraela.

"Sadašnje slovensko zakonsko rješenje koje regulira MPO pretpostavlja da je žena potpuno realizirana samo ako ima muškarca i da bez muškarca ne može imati obitelj", rekla je Katič.

Tagovi: andreja katič, besplatna umjetna oplodnja, bračna zajednica, brak, dijete, izvanbračna zajednica, slovenija, socijalni demokrati, umjetna oplodnja, žene bez partnera

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (8)

Stari komentari

:
"Mama, a gdje mi je tata? Ne znam dijete moje, izabrala sam ga u katalogu."

Divno, zbilja divno!
24.12.2014. 00:47
još jedno muško:
Feminizam voli koristiti izraze poput "pravo djeteta" i u "najboljem interesu djeteta". Neupućena osoba mogla bi zaključiti kako su prava djeteta najvažnija. Oni upućeniji znaju da se ovim izrazima barata najčešće kada je u pitanju plaćanje alimentacije i dodjela skrbništva majci. Znači ovi izrazi koriste se kada su muškarci u pitanju pa možemo reći da se tu u stvari radi o tome da su prava djeteta ispred prava muškaraca.
Idemo vidjeti kako djeca stoje u odnosu žene. Abortus je pravo žene da ima kontrolu nad svojim tijelom. Ima li dijete pravo na život? Nema. Pa to čak i nije dijete nego nakupina stanica. OK. Ovo čak i mogu donekle razumjeti. 1:0 za žene. Idemo dalje.
Žena bez partnera ima pravo imati dijete i to medicinski potpomognutom oplodnjom. Ups. Ima li možda dijete pravo na oba roditelja? Nema. Gdje je najbolji interes djeteta? Ništa od toga ovaj put.
Pogledamo li sva relevantna istraživanja od kojih je najveće i najopsežnije ono provedeno baš u feminističkoj Švedskoj 2003. vidjet ćemo da djeca koja ne odrastaju uz oba roditelja imaju niz problema u odnosu na onu koja odrastaju u tzv. nuklearnoj obitelji. Počevši od psiholoških i psihijatarskih poremećaja, stope samoubojstava, ovisnosti o drogi i alkoholu te drugih delikvenskih ponašanja. Statistike (ne percepcija) pokazuju da se tu ne radi o minornom postotku već o dvostruko većem broju gore navedenih neželjenih konzekvenci.
Također je primjetan lošiji uspjeh u školi kod takve djece.
Naravno da postoje i feministička istraživanja temeljena na nekakvim percepcijama sreće itd. A postoje i ona gdje se uspoređuju ekstremni slučajevi gdje su roditelji nasilnici sa onim gdje je dijete samohranog roditelja postiglo vrhunski akademski uspjeh. Dakle ekstrem na ekstrem, ali isključivo u korist feminizma.
Na kraju je ipak teško je demantirati brojna istraživanja koja pokazuju kako je zdrava obitelj sa oba roditelja najbolje mjesto za razvoj i odrastanje djeteta.
Moramo se upitati gdje je u ovom slučaju "najbolji interes djeteta"? Da li su mu na ovaj način uskraćeno pravo da raste u okruženju koje daje najveće šanse za razvoj kompletne i zdrave osobe? Kako vidimo pravo žene na svoju samorealizaciju je ispred prava djeteta. Znači žene-djeca 2:0 kada su prava u pitanju.
24.12.2014. 09:32
Pixie:
u najboljem interesu djeteta je da je zeljeno

desnicarima je draze nezeljeno i neabortirano u majke i oca
nego zeljeno i pazeno u majke
27.12.2014. 18:57
Sebo:
Desničarima je draže. A ljevičarima je draže da bude po ženinom bez obzira želio otac dijete ili ne. Nastavit ču u stilu jjm pa je to 3-0 za žene.
28.12.2014. 11:09
Sebo:
Našao sam www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/129448/Sluze-li-ocevi-djeci-samo-kao-bankomat.html
O najboljem interesu za dijete citiram
Također je spomenula slučaj iz Karlovca. Dijete je dano majci alkoholičarki jer su tvrdili da će je dijete motivirati da se liječi. Majka ga je skoro zaklala, dijete je preživjelo. Nakon što je izašla iz zatvora, vještak je preporučio da dijete što prije uspostavi kontakt s njom', kaže Kramer.

Jeste se ogradile od ovog jer se to već dugo vuče u raspravama. Niste ali čete neprestano govoriti kako ljudi ne vole feminizam jer su neinformirani i glupi. Najbolji interes djeteta. Nemojte me jebati u zdrav mozak.
28.12.2014. 15:39
neda:
Mislim da su angažirani muškarci probudili dosta značajnu temu, iako su na ovim stranicama svi jednostrani i zastupaju svoje mislim da je poželjno to sagledavati kao jedan zajednički problem.Obitelj se urušava, to je činjenica, kao što je i činjenica da je za zdravo društvo kao i za kvalitetan razvoj djeteta obitelj temelj.
Pročitajte na www.nkmr.org
Making a parent dangerous pas in sweden and norway
28.12.2014. 17:43
Pixie:
Sebo, eto ti ako ti treba - VELIKA OGRADA!!!

valjda svako normalan smatra isto, glupo je i pitati i isticati :/
30.12.2014. 23:36
:
Volio bih da mi netko odgovori zašto je potpomognuta oplodnja s nepoznatim donorom dobra i pozitivna stvar koju bi društvo trebalo dopustiti? Hvala.
31.12.2014. 11:07

Iz drugih medija

AEM