U fokusu

Akcija niškog Centra za devojke

‘Pravo žena na legalan abortus’

‘Pravo žena na legalan abortus’

Jučer, 28. siječnja 2015. s početkom u 12 sati u glavnoj niškoj ulici, ispred TC Kalča, aktivistkinje Centra za devojke, održale su svoju devetu uličnu akciju pod nazivom Pravo žena na legalan abortus.

Aktivistkinje svojim akcijama koje provode žele skrenuti pozornost javnosti na to da prekid trudnoće treba ostati dozvoljen zakonom, kao i na to da odluku o prekidu trudnoće donosi trudnica.

Ove akcije predstavljaju reakciju na Inicijativu za zabranu abortusa kojom se pokušavaju narušiti osnovna ženska ljudska prava.

Kratku izjavu za Libelu, o tome kako je prošla jučerašnja akcija, dala je izvršna direktorica Centra za devojke, Tatjana Nikolić. Evo što ona kaže:

 “Akcija je nastala septembra 2014. kao reakcija i odgovor na događaj u Beogradu organizovan od strane Inicijative za zabranu abortusa u nameri da naruši jedno od osnovnih ženskih ljudskih prava, pravo na legalan prekid trudnoće. Akcijom Pravo žena na legalan abortus želele smo da skrenemo pažnju naše javnosti, da prekid trudnoće mora da ostane i dalje legalan. U Srbiji su žene dobile pravo na abortus 1978. godine. Mi na našim akcijama zahtevamo da tako i ostane, da legalan abortus mora da bude pravo žena. Reakcije sugrađanki i sugrađana su stalne, ima ih razlićitih, u najvećem broju nam pružaju podršku, čude se da neko želi da nam ovo pravo ospori. Jučerašnja akcija je bila različita od prethodnih po tome što nam je organizovana grupa mladića, sa scenarijom istim ko u Beogradu, prišla sa lecima, pokušavajući da ometa našu akciju, da nam drži propoved i ujedno da nas snima. Nakon par naših pokušaja da se udalje i prestaju da nas snimaju, koji nisu uvaženi, obratile smo se policajcu. On ih je uklonio, legitimisao, i onda su krenuli u ubeđivanje njega u svoje stavove, a mi smo mogle nesmetano da nastavimo svoju mirnu akciju, koja se sastoji u držanju velikog transparenta i razgovoru sa građanima i građankama koje nam prilaze da podele svoje reakcije sa nama. Osim što bi želela da pohvalim rad policajca koji je bio maksimalno profesionalan i korektan, moram da istaknem da se kod ove inicijative ne radi o pokušaju da se smanji broj abortusa u Srbiji, da se poveća natalitet i sličnim, već da se radi o još jednom načinu kontrole nad ženama i pokušaju da nas ograniče na ulogu majke i vrate nazad u kuću”, kazala je Tatjana Nikolić.

Razgovor Tatjana Nikolić zaključuje porukom: “Poruka koju smo dobile od istih je: ,Uspele ste da održite ovu akciju, ali naše vreme tek dolazi’, No, naša poruka svim nazadnim strujama ove planete glasi: Patrijarhat sa svim svojim negativnim efektima na živote žena je naša gorka prošlost, evidentno donekle i sadašnjost, ali svakako ne i budućnost”.