U fokusu

Bez promjena

Neravnopravnost žena u BiH i dalje vrlo visoka

Neravnopravnost žena u BiH i dalje vrlo visoka

Usprkos naslijeđu iz bivše Jugoslavije, u kojoj su žene imale visok stupanj ravnopravnosti u društvu, Bosna i Hercegovina se ni 20 godina od rata ne može pohvaliti znatnim napretkom. Zaposlenost žena u odnosu na muškarce je gotovo dvostruko manja, a žene na istim pozicijama imaju manje plaće od muškaraca, unatoč većem postotku visokoobrazovanih žena.

“Stopa nezaposlenosti žena je 30 posto, a muškaraca oko 25 posto. Skoro 20 posto žena je izabrano u parlament, međutim, samo pet žena je izabrano na poziciju gradonačelnice. Iako se ovo može objasniti društvenom dinamikom, BiH je na gubitku sve dok nema više žena na vodećim političkim pozicijama”, pojašnjava Yuri Afanasiev, rezidentni koordinator Ujedinjenih naroda u BiH.

Prema izvještajima Ureda UN Women BiH i državne Agencije za ravnopravnost spolova, napretka u postizanju ravnopravnosti žena u BiH nema, ni u društvenom, ni u političkom smislu. Prema podacima Agencije za ravnopravnost spolova BiH, svaka druga žena je prije 16. godine doživjela neki oblik zlostavljanja, bilo to psihičko, fizičko, seksualno, financijsko ili emocionalno. Također, u BiH, još uvijek ima sredina u kojima se ženska djeca ne školuju, a obiteljsko nasilje nad ženama je u porastu.

“Sve su to problemi koje ova država mora riješiti jer zakonski okvir postoji”, navodi Anne-Marie Esper Larsen, predstavnica Ureda UN Women u BiH. “Danas, kada bismo trebale slaviti provedbu Pekinške platforme za ravnopravnost spolova, žene i djevojčice i dalje trpe nasilje, diskriminaciju i nesigurnost”, zaključuje.