Preko plota

07.04.2015. 09:57:41 - Libela

Globalni pokret za zaustavljanje uličnog uznemiravanja žena

Srbija se pridružila međunarodnoj organizaciji Hollaback

Jučer, 6. travnja 2015., Srbija se pridružila međunarodnoj organizaciji Hollaback! koja je prisutna u 32 države i 92 grada, na 18 svjetskih jezika. Uznemiravanje na ulici je najzastupljenije rodno nasilje protiv kojeg ima najmanje zakonskih rješenja.

Hollaback! je ujedinjen u cilju zaustavljanja uličnog uznemiravanja nad ženama i LGBTIQ osoba. Istraživanja na globalnom nivou pokazuju da je između 70 i 90 posto žena doživjelo neki vid uličnog uznemiravanja makar jednom tijekom svog života.

"Zalagat ćemo se za poboljšanje pravnih propisa u cilju osiguravanja sigurnijih javnih prostora za sve, educirat ćemo javnost, s naglaskom na žene i LGBTIQ osobe, o tome što sve predstavlja ulično uznemiravanje i kako da ga prepoznaju i kome da ga prijave. Mi imamo moć da zaustavimo ulično uznemiravanje tako što ćemo odreagirati", navela je Tamara Laketić, pokretačica ove inicijative.

Hollaback! Srbija tim čine aktivistkinje duboko posvećene zaustavljanju uličnog uznemiravanja kako na lokalnom, tako i na globalnom nivou; one će uređivati sajt gdje će sve osobe koje su doživjele neki oblik uličnog uznemiravanja moći javno podjeliti svoje iskustvo i/ili se obratiti za pomoć.

"Novi sajtovi se nalaze pod vodstvom dinamičnih, nadahnjujućih i posvećenih aktivistkinja širom svijeta koje grade put podizanjem svesti i poduzimanjem akcija oko pitanja uznemiravanja na ulici u svojim zajednicama. Pokretanjem svakog novog sajta šaljemo poruku da je uznemiravanje na ulici problem koji možemo i hoćemo kolektivno da zaustavimo", izjavila  je Debjani Roy, zamjenica direktorice ove organizacije.

Hollaback! (ihollaback.org) je pokret posvećen zaustavljanju uličnog uznemiravanja koji čini mreža lokalnih aktivistkinja na globalnom nivou. Aktivistkinje rade zajedno na boljem razumijevanju uličnog uznemiravanja, pokretanju javne rasprave i razvijanju inovativne strategije koje će osigurati jednak pristup javnom prostoru.

Tagovi: hollaback srbija, regija, srbija, ulično uznemiravanje

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM