U fokusu

Žene u crnom: Rehabilitacija Draže Mihailovića – Kontinuitet profašističke ideologije i prakse

Žene u crnom: Rehabilitacija Draže Mihailovića – Kontinuitet profašističke ideologije i prakse

Facebook: Žene u crnom Srbija

Srpska feministička organizacija Žene u crnom javno je reagirala na jučerašnju rehabilitaciju ratnog zločinca Draže Mihailovića te pozvala sve suborce i suborkinje da ustanu i dignu glas protiv daljnje fašizacije društva. Izjavu prenosimo u cijelosti: 

Danas, 14. maja 2015. godine okončan je obnovljeni postupak za rehabilitaciju ratnog zločinca Dragoljuba, Draže Mihailovića, kojim je poništena presuda iz 1946. godine i doneta odluka o rehabilitaciji. 

Žene u crnom su pratile postupak od samog početka, zaključno sa današnjim danom i smatramo: 

– Ovo je bio završni čin višegodišnjeg procesa revizije rezultata Drugog svetskog rata koji je osnažen donošenjem sramnog Zakona o izjednačavanju četničkog i partizanskog pokreta (2006) i Zakona o rehabilitaciji (2008); 

– Današnja odluka nije pravni akt već izraz ideološke i političke volje kojom se rehabilituju snage poražene u Drugom svetskom ratu i predstavlja strašnu uvredu za sve žrtve četničkih pokolja; 

– Pod istom ideologijom i znamenjem izvršena su masovna ubijanja civilnog stanovništva u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i na Kosovu i progon nesrpskog stanovništva i antifašistkinja i antifašista u Srbiji, devedesetih godina. Ta odluka izaziva dodatni i opravdani strah kod žrtava zločina zbog neodustajanja od ratnih ciljeva – koncepta Velike Srbije; 

– Ovim se poništava antifašističko nasleđe i proširuje prostor za ultradesničarske, neonacističke i klerofašističke snage na nivou države i društva.

Poslednji je trenutak da antifašistička javnost digne glas i ustane protiv dalje fašizacije društva. U protivnom, usamljeni pojedinci i pojedinke i antifašističke organizacije ostaće izolovani/e i na meti fašističkog divljanja.

Današnji primer “stroge” policijske zaštite Žena u crnom prilikom ulaska i izlaska iz Palate pravde dokaz je o ugroženosti svih antifašista i antifašistkinja u ovom društvu. 

Antifašistička solidarnost je neophodan uslov očuvanja građanskih sloboda i ljudskog dostojanstva.
Antifašizam je naš izbor.