U fokusu

Ljubljana pride 2015.

Zastave duginih boja vijorile su se i u Ljubljani

Zastave duginih boja vijorile su se i u Ljubljani

Osim u Zagrebu, u subotu je i u Ljubljani održana četrnaesta Povorka ponosa, koja je jednako prošla bez incidenata. Povorka je krenula u 18 sati preko Slovenske ceste i sat vremena kasnije završila na Novom trgu, gdje je održan prigodni program.

U Povorci je sudjelovalo više od 1000 građana i građanki, a na Novom trgu ih je pozdravio i gradonačelnik Ljubljane, Zoran Janković. Poručio im je kako se veseli trenutku kada će na staroj ljubljanskoj tvrđavi vjenčati prvi istospolni par, te zahvalio roditeljima koji su došli podržati svoju djecu.

Slovenski je parlament početkom ožujka usvojio Zakon o braku i obiteljskim odnosima, kojim su izjednačena prava heteroseksualnih i homoseksualnih parova.

Slovenska konzervativna civilna udruga “Za djecu” (podsjeća li vas na nešto?, op.a.) tražila je da se o tom zakonu građanki i građanke izjasne na referendumu, ali je parlament odbio taj prijedlog, nakon čega su protivnici/ce bračne jednakosti uložili žalbu Ustavnom sudu čija odluka još nije objavljena.