U fokusu

ne u mom gradu!

Regionalna akcija: Čišćenje gradova od fašizma

Regionalna akcija: Čišćenje gradova od fašizma

Antifa Zagreb

Mladi/e antifašisti/kinje iz Hrvatske, Srbije i BiH u koordiniranoj zajedničkoj akciji u osam gradova svojih zemalja poručili su ‘no pasaran’ fašizmu, mržnji, homofobiji, seksizmu i mizoginiji.

Naime, na 74. godišnjicu osnutka Prvog partizanskog odreda regionalna inicijativa’Ne u mom gradu’ krenula je u akciju uklanjanja fašističkih grafita s ulica svojih gradova.

U akciji su sudjelovali antifašisti i antifašistkinje iz Splita, Šibenika, Zagreba, Prijedora, Beograda, Kragujevca, Novog Sada, Banje Luke i Leskovca.

{slika}

“Grafiti mržnje nisu ‘ekskluzivni problem s kojim se bori samo onaj grad kroz koji mi hodamo. Naprotiv, oni su postali folklor gotovo svakog manjeg ili većeg mjesta na prostoru ex-Yu. Poruke koje nam se sa zidova šalju su identične i svode se na očuvanje ‘nacionalne i rasne čistoće’.  Svijest o tome bila je pokretač za povezivanje i suradnju grupa i odgovornih pojedinaca koje su se nezavisno jedni od drugih bavile uklanjanjem hejt grafita iz javnog prostora. Svi zajedno, svatko u svom gradu 21. lipnja u akciji koja je simbolično povezala takve grupe širom bivših jugoslavenskih republika, uklonili smo neke od grafita koji propagiraju fašizam, vjersku, nacionalnu i spolnu diskriminaciju i mržnju”, poručuju u zajedničkom priopćenju mladi/e antifašisti i antifašistkinje iz regije.

{slika}

“U vremenu kada se četnički i ustaški kvislinzi i krvnici rehabilitiraju, a povijesne vrijednosti antifašizma sistematski marginaliziraju, proslava 22.6. dobiva još značajniju dimenziju. Antifašisti su te 1941. ustali protiv zla i mržnje. Mržnja je svuda ista i svuda podjednako pogubna. Odgovor na mržnju onda mora biti isti – NE U MOM GRADU!“, zaključuju.