U fokusu

Drugi ArtFemine festival

Feminizam, aktivizam i umjetnost u Nišu

Feminizam, aktivizam i umjetnost u Nišu

U Nišu se od 16. do 19. srpnja održao drugi ArtFemine festival pod nazivom Feministička akcija. Festival je organizirao Centar za devojke Niš, u suradnji s OAK fondacijom, Media&Reform centrom Niš, Super Radijom Niš i SKC-om.

Cilj festivala bio je doprinos približavanju feminizma, aktivizma i feminističke umjetnosti mladima u Nišu, navode organizatorice. Također, njime su željele otvoriti feministički prostor za povezivanje, osnaživanje i djelovanje mladih feministkinja iz grada, zemlje i regije.

U okviru festivala, prisutne su sudjelovale u psihološkoj radionici koju je vodila Marija Zdravković i kazališnoj radionici Nataše Milojević. U okviru psihološke radionice, sudionice su govorile o sebi i bolje se upoznale, a kazališna radionica poslužila je kao prostor gdje su mogle pokazati svoj talent i naučiti nešto novo što bi kasnije i same mogle primjenjivati.

Osim toga, organizirane su bile i likovna radionica, gdje su sudionice uz pomoć slikarskog materijala i pod vodstvom umjetnice Sanje Solunac na kreativan način mogle izraziti svoje ideje, te glazbena radionica, na kojoj su s konceptualnom umjetnicom Oljom Vagner razgovarale o današnjem položaju žena u glazbi, poziciji žena kroz povijest glazbe te su povezivale glazbenice sa svakodnevnim ženskim problemima.

Sudionice su napravile i glumačku predstavu za potrebe koje im je lice i tijelo oslikala mlada umjetnica Dunja Ćirić. Tridesetak aktivistkinja glumom je ukazalo na probleme žena u društvu – diskriminaciju starijih žena, Romkinja i lezbijki, nasilje nad ženama i neobraćanje pažnje na to kako žene tragično završe.

{slika}

Za trajanje cijele akcije, sudionice su okruživali panoi nastali na likovnoj radionici, kojima su prolaznici/e zainteresirano prilazili i čitali ih, razgledavali i fotografirali. Feministička akcija, kako je i glasio slogan ovogodišnjeg festivala, izvedena je bez bez problema, a na oduševljenje prolaznika/ica u glavnoj pješačkoj ulici u Nišu.

Tatjana Nikolić, izvršna kooordinatorma Centra za devojke, rekla je o festivalu: “Dobri su dojmovi, dobri, dobri. Ono što smo planirale, to smo i ostvarile – da kroz četiri radionice napravimo konačan performans i u njega uklopimo sve što smo radile i to pokažemo široj javnosti. Ostvareno je i to da se aktivistkinje povežu i da u daljem periodu surađuju. Upoznale smo neke divne mlade žene, najmlađe imaju 17 i 18 godina, čini mi se nikad mlađe nisu bile kod nas, i divne su”.

Nakon zajedničkog sastanka aktivistkinja i dogovora oko daljinjh suradanji i zajedničkih akcija, drugi ArtFemine festival je i službeno završen.