Preko plota

24.09.2015. 21:43:55 - Hana Grgić

Ne damo Beograd

'Čiji grad? Naš grad!'

U nedjelju 27. rujna predsjednik vlade Aleksandar Vučić, investitor Muhamed al Abar i ostali gosti postavit će kamen temeljac za izgradnju prve dvije kule u okviru projekta "Beograd na vodi". Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd" ovaj događaj naziva posljednjim činom predaje Beograda i još jednim "nadgrobnim spomenikom javnom interesu".

Povodom svečanog čina, građanska inicijativa "Ne davimo Beograd" poziva građane i građanke na prosvjed "Ne damo Beograd" u nedjelju, 27. rujna u 13 sati ispred Geozavoda s porukom da još jednom pokažu kako ne daju Beograd te spriječe bahatost, kršenje zakona i korupciju!

"Od početka najave ovog projekta upozoravali smo na njegovu štetnost, iz urbanističko-arhitektonskog, prometnog, socijalnog ili ekonomskog ugla. Nakon objavljivanja ugovora o ovoj investiciji svakome je postalo očigledno koliko je ovaj kriminalni, avanturistički pothvat štetan po naš grad i zemlju" poručuju na službenim stranicama inicijative te  dodaju da je potpisivanjem ugovora 26. lipnja postalo jasno da su s nepostojećim milijardama i besmislenim maketama građani i građanke Beograda potpuno izigrani, a investitorima ustupljen najvrjedniji dio Beograda.

Nakon podužeg odugovlačenja s transparentnošću, ugovor je postao dostupan široj javnosti 20. rujna, a dosadašnje analize pokazuju sljedeće:

"Ugovorom je postalo jasno da je investitor u obavezi da, umjesto 3.5 milijarde, uloži 150 milijuna uz 150 milijuna eura kredita, dok se Republika Srbija obavezuje na kompletnu pripremu terena, dodatne pozajmice, dozvoljava prijenos prava korištenja zemljišta u pravo svojine, prepušta Strateškom partneru moć odlučivanja pri izradi planske dokumentacije, poklanja privatnom poduzeću objekte i zemljište, odriče se suvereniteta obavezujući se da ne mijenja zakone na štetu ugovora, i to sve bez ikakvih garancija da će druga strana realizirati dogovoreno", stoji na stranicama inicijative.

Na posljednjoj javnoj akciji 14. rujna, aktivisti i aktivistkinje inicijative platnenim su tramvajem presjekli put gradskim čelnicima koji su došli otvoriti dio djelomično obnovljene Hercegovačke ulice.

Ova simbolička akcija bila je svojevrstan odgovor na lipanjski incident koji se dogodio prilikom potpisivanja ugovora za "Beograd na vodi" kada su vlasti u suradnji s policijom s dva tramvaja zaklonili građane i građane koji su prosvjedovali protiv ovog projekta, kako gosti koji su došli na potpisivanje ne bi vidjeli veliku žutu patku i okupljene! Naknadno se saznalo da je policija naredila zaustavljanje tramvaja na kružnom toku ispred zgrade "Geozavoda", iako je bilo jasno da sigurnost u prometu nije bila narušena.

"U nedjelju, 27. rujna nema povlačenja", poručuju. 

Tagovi: beograd, beograd na vodi, grad, građani, građanke, inicijativa, investitori, javni interes, korupcija, krađa, malverzacije, ministarstvo prostora, ne damo beograd, ne davimo beograd, preko plota, ugovori

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM