U fokusu

zločin iz mržnje

U Crnoj Gori napadnut LGBT aktivist Stevan Milivojević!

U Crnoj Gori napadnut LGBT aktivist Stevan Milivojević!

LGBT Forum Progress

U Podgorici su jučer, 11. siječnja, dvojica nepoznatih mladića, u blizini objekta Pošte Crne Gore, kod glavne željezničke stanice, u 13. 30 sati, napali i udarili nekoliko puta, u predjelu lica, izvršnog direktora NVO “LGBT Forum Progres” Stevana Milivojevića koji je i član vladinog Savjeta za zaštitu od diskriminacije, navodi se na stranicama LGBT Foruma Progress.

Dvojica mladića su Milivojeviću, nakon što je napustio zgradu pošte, uputili više pogrdnih i uvredljivih riječi, a potom mu rekli da je to njihov kraj i da u njemu nije dozvoljeno kretanje pedera. Milivojević ih je pozvao da ga ostave na miru i kazao da nema potrebe za incidentom pokušavajući da nastavi svoje kretanje, pišu iz LGBT Foruma Progress. Mladić, viši od prosjeka, uhvatio ga je za potiljak, i pritiskajući ga rukom, govorio je Milivojeviću da je “odvratna pederčina”. Pokušao je da se otrgne i ubrza hod, ali ga je drugi mladić stisnutom pesnicom udario dva puta u predjelu lica. Nakon toga su pobjegli s lica mjesta, pišu.

Incident je prijavljen policiji s kojom je komunikacija u toku.

Milivojević je, između ostalog, u svojoj prijavi naveo i ovo, javljaju iz Progressa.

“Vjerujem da je, kao i ranije, motiv napada aktivizam na polju ljudskih prava i moja seksualna orjentacija. Duži period, što se tiče napada, bio je stabilan i nisam se osjećao ugroženim, na bilo koji način. Juče, radeći na istraživačkoj knjizi, pripremio sam i pustio u medije saopštenje kojim sam podsjetio na slučaj iz 2013. godine. Danas sam aktivno radio na tome kako bi utvrdio da li je policija protivzakonito primjenjivala ovlašćena prema N.Š., novinaru RTCG, ukoliko je pogrešno podnijela zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv njega. Tim povodom sam ostvario komunikaciju sa CB Podgorica i posjetio Sud za prekršaje. Nakon toga uputio sam se u poštu kako bih preuzeo pristiglu službenu pošiljku. Tada se i desio napad. Treba provjeriti, pri čemu nikog ne optužujem, da li napad eventualno ima veze sa tim saopštenjem i današnjim tekstom iz medija”.

Na napad na Stevana Milivojevića reagirale su brojne udruge i osobe iz civilnog društva Crne Gore.

Razgovarale smo s aktivistkinjom za ljudska prava LGBT osoba i programskom direktoricom udruge Juventas Jelenom Čolaković koja nam je rekla:

“Početak 2016. godine u Podgorici obilježio je jučerašnji napad, još jedan u nizu, na aktivistu za LGBT prava Stevana Milivojevića. Njega su dvojica mladića presrela na ulici, rekli mu da je to “njihov kraj, u kome nije dozvoljeno kretanje pedera”, nazvali “odvratnom pederčinom”, a onda ga pesnicom udarili dva puta u glavu. U skladu sa informacijama koje posjedujemo preko 30 fizičkih i verbalnih napada na javnim mjestima, koje je kolega Milivojević doživio, nemaju svoj adekvatan istražni niti sudski epilog. Jedan od slučajeva koji se izdvaja dogodio se prošle godine u novembru kada je sud donio pravosnažnu presudu kojom su sa po tri i po mjeseca zatvora kažnjena tri muškarca iz Podgorice zbog toga što su ga javno ugrozili vrijeđanjem i prijetnjama da će ga fizički napasti”, rekla nam je Jelena Čolaković.

Udruga Juventas poslala je i priopćenje čije djelove izdvajamo:

“Juventas najoštrije osuđuje još jedan napad na aktivistu Stevana Milivojevica uslovljen njegovom seksualnom orjentacijom koji se, stoga, može sa pravom okaratkerisati kao napad motivisan mržnjom.

(…)

Žalimo što se naš kolega još jednom našao u ulozi žrtve mentaliteta koji oprašta nasilje, ali nema kapaciteta da dozvoli ljudima da žive svoj život srećno i punim plućima. Napadi moraju biti prošlost i ne smiju se više događati ni jednoj osobi zbog njenog seksualnog/rodnog identiteta!

Kada govorimo o nasilju na ulici, u školi, porodici koje je uslovljeno seksualnom orijentacijom i/ili rodnim identitetom, ne govorimo samo o postupanju policije, tužilaštva, sudova, koji još uvijek imaju prostora da unaprijede svoj rad. Govorimo, i moramo sve više govoriti, o odgovornosti političkih lidera, autoriteta u školama i nastavnog kadra, socijalnih i psiholoških službi, ali i roditelja.

Vrijeme je da svi u državi podijelimo odgovornost za situaciju u kojoj mladići u grupi napadaju nekoga ko im se iz bilo kog razloga ne dopada, kako bi spriječili svaki naredni ispad nasilja i netrpeljivosti. Juče je napadnut Stevan zato što javno govori o svojoj seksaulnoj orijentaciji, sjutra neki drugi mladi čovjek može biti napadnut iz istog razloga ili ma kog drugog, npr.zato što ima manjinski nacionalni identitet, ponašanje koje se izdvaja ili drugačiji stav”, napisali su iz Juventasa.