Preko plota

09.03.2016. 14:45:57 - Libela/diskriminacija.ba

Nemamo razloga za slavlje

Osmomartovski marš u Sarajevu: ženama ne treba cvijet nego posao!

Foto: FB Fondacija Cure

Foto: FB Fondacija Cure

Fondacija Cure organizirala je povodom Međunarodnog dana žena osmomartovski aktivistički marš pod motom "Mi danas nemamo razloga za slavlje". Aktivistkinje i ostale sudionice marša poručile su kako je pred ženama još uvijek puno prepreka na putu punog ostvarivanja svih prava. Ženama ne treba cvijet nego posao, samo je jedna od poruka jučerašnjeg okupljanja u Sarajevu.

"Mi danas nemamo razloga za slavlje. Prije 108 godina bilo je karakteristično da su žene tražile pravo glasa, bolje uslove života i zato su simboli bili kruh i ruže. Kruh je obilježavao simbol ekonomske sigurnosti, a ruže boljih uslova života. Danas, 2016. godine, zapravo imamo samo mrvice. Imamo zagarantovana prava koja se ne implementiraju", izjavila je Vedrana Frašto, glasnogovornica Fondacije CURE.

Jedan od najvećih problema s kojima se žene u Bosni i Hercegovini još uvijek moraju svakodnevno nositi su siromaštvo, nasilje i stalna diskriminacija. Aktivistkinje su skrenule pažnju na činjenicu da mnoge žene u u BiH danas žive na granici siromaštva, te da je stopa nezaposlenosti alarmantna, posebno među mladim visokoobrazovanim ženama.

Foto: FB Fondacija Cure

Foto: FB Fondacija Cure

"Svakodnevno smo diskriminisane, ugrožene tokom svih 365 dana u godini. Osmi mart za mene predstavlja podsjećanje na Claru Zetkin, na revolucionarke, na sve one žene koje danas nisu sa nama. Svakodnevno imamo priliku da se susrećemo sa raznim vidovima nasilja, diskriminacije – na poslu, u školi, u kući", rekla je aktivistkinja Jovana Boljanić.

Učesnice marša osvrnule su se na problem isključenosti žena iz procesa donošenja odluka i razgovora o važnim ekonomskim i političkim pitanjima. Pored toga, žene su isključene iz pregovora o ustavnim promjenama i nemaju poziciju u Predsjedništvu BiH.

"Ovim osmomartovskim maršom želimo nastaviti zahtijevati svoja prava i želimo da apsolutno same odlučujemo o svojim životima bez uplitanja države ili religije, a, s druge strane, da učestvujemo zajedno sa svima ostalima u donošenju odluka u našoj državi koje se tiči i nas samih", poručila je Vedrana Frašto.

Aktivistkinje su iskoristile priliku i da ukažu na posebno težak položaj lezbejki, biseksualnih i trans* žena u bosanskohercegovačkom društvu koje se svakodnevno susreću sa najtežim oblicima diskriminacije, ali i nasilnim ponašanjem.

Foto: FB Fondacija Cure

Foto: FB Fondacija Cure

"Danas sam iskoristila priliku da ukažem da su, pored žena, koje svakodnevno doživaljavaju neki oblik diskriminacije i nasilja, žene koje su lezbejke, biseksualne i trans* isto tako pogođene i diskriminacijom i nasiljem. Pogotovo nakon još jednog homofobnog napada, smatram da je jako bitno da LGBT osobe budu prisutne u javnom prostoru i iskoriste svaki momenat i kažu da postoje i da ne pristaju na nejednak tretman, diskriminaciju i nasilje", izjavila je aktivistkinja Lejla Huremović.

Tagovi: bih, fondacija cure, marš, osmi mart, protest, sarajevo

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM