U fokusu

'Vreme protiv nasilja'

Srpski nedeljnik u borbi protiv nasilja nad ženama

Srpski nedeljnik u borbi protiv nasilja nad ženama

Nedeljnik “Vreme” pokrenuo je tokom ovog meseca medijski projekat “Vreme protiv nasilja” s namerom da skrene pažnju na sve oblike nasilja nad ženama: fizičko, psihičko, ekonomsko…

Cilj projekta je pokretanje široke javne rasprave koja treba da dovede do sistemskih, zakonskih, proceduralnih i drugih mera za prevenciju, sprečavanje i smanjenje nasilja nad ženama i porodičnog nasilja. Trenutno stanje u Srbiji je takvo da svakih deset dana jednu ženu ubije partner, bivši partner ili član porodice. Od 20 tisuća prijava nasilja u porodici tokom jedne godine, tek oko 2500 rezultira krivičnim postupkom. Država Srbija jedna je od potpisnica Istanbulske konvencije, čiji je pun naziv Konvencija Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Za Srbiju je ovo obavezujući dokument koji je ratifikovan u oktobru 2013. godine, a stupio je na snagu u avgustu 2014. Nažalost, obaveze koje je preuzela potpisivanjem Istanbulske konvencije Srbija još ne primenjuje, a usput je stavila i veto na deo dokumenta koji se odnosi na novčanu odštetu žrtvama.

Deo projekta je i web sajt koji sadrži materijale za edukaciju, prevenciju i ideje kako smanjiti i sprečiti nasilje nad ženama i decom. Tokom trajanja projekta, “Vreme” će objaviti 20 članaka, pet dodataka na po 16 strana i pet javnih diskusija. Svi sadržaji biće dostupni na stranici vremeprotivnasilja.rs.

Sajt vremeprotivnasilja.rs sastavni je deo projekta “Nasilje u porodici – pogled uprt u evropsko pravo” koji finansira Evropska unija (preko Delegacije EU u Srbiji) kroz medijski program. Objavljivanje materijala na ovom sajtu omogućeno je uz finansijsku pomoć Evropske Unije. Sadržaj sajta odgovornost je isključivo nedeljnika “Vreme” i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenje Evropske unije.

Podsetimo, nedeljnik “Vreme” je osnovan oktobra 1990. godine u Beogradu. Tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji kao nezavisni medij često je citiran u inostranstvu zbog  nepristrasnih izvora informacija iz Srbije i okolnih zemalja. Novinarka ovog nedeljnika Jovana Gligorijević krajem prošle godine pokrenula je akciju “Novinarke ne kleče kao reakciju na ponašanje tadašnjeg ministra Bratislava Gašića.