U fokusu

Izmjena Zakona o visokom obrazovanju

Studentski front zauzeo salu rektorata Beogradskog univerziteta

Studentski front zauzeo salu rektorata Beogradskog univerziteta

Aktivisti i aktivistkinje organizacije Studentski front zauzeli/e su salu rektorata Beogradskog univerziteta u petak, 1. travnja, zbog najavljenih izmjena Zakona o visokom obrazovanju, kojim bi se ukinula budžetska mjesta i uveo sistem “sufinanciranja” po linearnom modelu obračunavanja školarina. Iz organizacije poručuju da najavljena reforma predstavlja do sada najoštriju diskriminaciju studenata/ica iz redova radničkih, seoskih obitelji i drugih materijalno ugroženih slojeva društva, odnosno diskriminaciju najvećeg dijela mladih u Srbiji.

Ističu kako je cilj ovog zakona još jedan korak prema potpunoj komercijalizaiji obrazovanja i njegovog pretvaranja u privilegiju bogatih. Zauzimanje rektorata predstavlja još jedan čin u svrhu obrane autonomije Beogradskog univerziteta, koja je više puta povrijeđena od strane Ministarstva i uprava pojedinih fakulteta u proteklom periodu.

Iz organizacije poručuju kako će se Studentski front nastaviti boriti svim civiliziranim sredstvima protiv narušavanja kvalitete obrazovanja i autonomije znanstveno-obrazovnih institucija koja se provodi indoktrinacijom studenata/ica i pretvaranjem fakulteta u poligon za promociju uglednika Europske unije i NATO pakta.

Blokadom rektorata također obilježavaju i 4. travnja, Dan studenata, u borbenom duhu kakav jedino i priliči ovom datumu. Podsjećaju da se 4. travnja obilježava u čast Žarka Marinovića, studenta Pravnog fakulteta u Beogradu, koji je 4. travnja 1936. tijekom protesta za očuvanje autonomije fakulteta ubijen od strane profašistički orijentiranog aktivista ORNAS-a.

Također ističu da postoji niz nerazrješenih slučajeva nasilja nad studentima/icama u protestu od strane neonacističkih organizacija koji se redovno događaju od 2011. godine do danas.

Studentski front poziva sve progresivne studente/ice i studentske organizacije, a zatim i sve ugrožene elemente u društvu, prije svega sve radnike/ice, nezaposlene i penzionere/ke da nastupe u jedinstvenom frontu protiv daljnjih anti-narodnih zakona.