U fokusu

Cenzure i otkazi u Novom Sadu

Održan četvrti prosvjed protiv političkih smjena na RTV-u

Održan četvrti prosvjed protiv političkih smjena na RTV-u

Facebook 'Podrži RTV'

Povodom otkaza i cenzure na Radio – televiziji Vojvodine (RTV), u Novom Sadu se okupilo više tisuća građana i građanki na novom,četvrtom,prosvjedu “Podrži RTV”. Ponovljeni su zahtjevi za ostavku članova i članica Upravnog odbora RTV-a te se zahtijevalo da se povuku sve odluke tog tijela. 

Zbog promjena na televiziji protesti traju već dva mjeseca, no odgovora nadležnih nema. Protekli tjedan je i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) obavijestilo javnost da je pet novinara/ki, koji su potpisali priopćenje protiv političkih smjena na RTV-u ostalo bez posla na tom javnom medijskom servisu.

Oni su bili zaposleni na određeno, do 30. lipnja, no novi im ugovori po isteku radnog odnosa nisu ponuđeni. Kao razlog je navedena “racionalizacija”, no NDNV smatra da je razlog tomu njihova javna podrška kolegama i kolegicama koji su smijenjeni i ponižavani od strane uprave televizije. Bez zaposlenja su ostali Jelena Babić, Dejan Bajić, Nevena Bogdanović, Milica Kuzmanov i Maja Živanović.

Novinar RTV-a Marko Jakovljev rekao je “da je u posljednjih pet godina bilo zadovoljstvo raditi u toj medijskoj kući, a da je u posljednja dva meseca “atmosfera odvratna”, kolege/ice ne razgovaraju međusobno i okreću glave jedni od drugih.Ja nisam bio ugrožen ni na koji način, ali ne želim da gledam kako gaze moje prijatelje/ice i kolege/ice kao krpe. Ne želim da se pravim da se ništa ne dešava”, rekao je Jakovljev.

Do sada je bez posla ostalo 22 honorarca, no prosvjednici i prosvjednice strahuju da će se taj broj rapidno povećati narednih tjedana i mjeseci. “Upravo zbog toga, važno je s ulice tražiti prava novinara/ki, ali i građana/ki koji/e plaćaju javni servis”, rekao je novinar Dinko Gruhonjić. “Ako medija nema, da li ga možemo napraviti, da bude pravi javni servis koji će finansirati građani/ke i koji će građanima/kama i odgovarati? Ili ćemo odustati od te ideje i pre nego što počnemo? Ili ćemo se opet povući pred najgorima, pa opet pevati onu Balaševićevu “krivo smo mi koji smo ćutali?”, dodao je Gruhonjić.

Oni/e koji/e ne šute okupili/e su se u protestnoj šetnji, a s bine je svirala himna građanskih pokreta u Srbiji. Građani i građanke su uz zvižduke uzvikivali/e: “Ostavke, ostavke”, “Naš RTV”, “Čiji grad, naš grad” i sl. Na pola puta prosvjednike/ice su dočekali transparenti usmjereni protiv protesta, no bez obzira na to kolona je prošla centralnim gradskim ulicama, te je na kraju završila ispred upravne zgrade RTV – a. 

“Kada bi Dunav bilo moguće preusmeriti prema zgradi Radio-televizije Vojvodine, imao bi svašta da opere”, poručuju iz inicijative “Podrži RTV”

Ispred zgrade je postavljena bina na kojoj je nastupilo pet novosadskih bendova, ispunjavajući tako moto skupa – “Ponosno i glasno”.