U fokusu

30. rujan i 1. listopad u Mikser hausu

Festival romske kulture i aktivizma u Beogradu

Festival romske kulture i aktivizma u Beogradu

Facebook eventa

Festival romske kulture i aktivizma (FRKA) posvećen je unaprjeđenju prava Romkinja i Roma u Srbiji te promociji romske kulture. Ovogodišnje, drugo izdanje festivala, održat će se u Mikser hausu 30. rujna i 1. listopada.

Na festivalu će biti održane brojne diskusije o aktualnim problemima i društvenom uključenju Romkinja i Roma u Srbiji, razne projekcije filmova, interaktivni likovni program te koncerti. Debatne panele koji se bave različitim temama (obrazovanje Roma i Romkinja, zapošljavanje, prava romskih žena i djevojčica, prava na stanovanje i dr.) pratit će filmovi koji se bave životom Roma i Romkinja u regiji.

Prvog dana bit će prikazan višestruko nagrađivan dokumentarac “Naša škola” (Our School, 2011). Film prati troje romske djece iz malog grada u Transilvaniji koji sudjeluju u projektu ukidanja segregacije u lokalnoj školi boreći se protiv ravnodušnosti, tradicije i predrasuda – humorom, optimizmom i iskrenošću. Na festivalu će biti prikazan i igrani film “Papuša”(Papusza, 2013) snimljen prema istinitoj priči o sudbini prve romske pjesnikinje koja je zapisala i objavila svoje pjesme što je bilo u suprotnosti s tradicionalnim ponašanjem žena u romskoj zajednici.

U okviru glazbenog programa koncerte će održati grupa KAL, Grubb te romski bend iz Niša Very Naiss. Također, svi/e posjetitelji/ice festivala imat će priliku sudjelovati u procesu stvaranja umjetničkog djela multimedijskog umjetnika Zorana Tairovića.

Festival romske kulture i aktivizma organizira Romski kulturni centar u suradnji sa Kancelarijom visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR) i Centrom za proizvodnju znanja i veština. Ulaz na sve programe je besplatan, a više informacija potražite na linku:  FRKA.pdf