U fokusu

Prema javnom servisu LGBT Srbije

Izabrane gej ikone i homofobkinja godine u Srbiji

Izabrane gej ikone i homofobkinja godine u Srbiji

Javni servis LGBT Srbije “GayEcho” svake godine bira osobe koje su svojim javnim zalaganjem doprinijele poboljšanju položaja LGBT populacije u Srbiji i proglašava ih gej ikonama godine. Dobitnici/ice za 2016. godinu su ministrica za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić i glumac Nebojša Glogovac.

2016. godinu obilježilo je postavljanje Ane Brnabić za ministricu državne uprave i lokalne samouprave te njena odluka da ne krije svoju seksualnu orijentaciju. “Taj čin smatramo veoma hrabrim, naročito što se ministarka Brnabić odlično izborila sa ogromnom pažnjom medija kad je u pitanju njena privatnost, uzela učešća u prošlogodišnjoj Paradi ponosa i ne ostaje dužna političarima koji zloupotrebljavaju skupštinsku govornicu da šire homofobiju. Vidljivost koju je LGBT zajednica u Srbija dobila postavljanjem Ane Brnabić na ministarsko mesto je nemerljiva i svakako će imati pozitivne uticaje na smanjenje homofobije u društvu i ohrabrivanju drugih LGBT osoba da se ne skrivaju”, poručuju iz GayEcha.

Drugi nagrađeni je glumac Nebojša Glogovac koji je bio glavni lik hrvatskog filma “Ustav Republike Hrvatske” redatelja Rajka Grlića. Glogovac glumi gej muškarca, transvestita, hrvatskog ultradesničara ustaške prošlosti, koji pomaže prijatelju Srbinu da položi policijski ispit iz Ustava Republike Hrvatske. “Glogovac je sa puno poštovanja pristupio ulozi gej muškarca i travestita bez imalo karikiranja i ismejavanja lika koji tumači. Medijima je od svega najinteresantnije bilo što Nebojša Glogovac oblači žensku odeću, ali se on odlična izborio sa tabloidnom pažnjom medija i ostao dostojanstven”, smatraju u GayEchu. 

Neslavnu titulu najvećeg homofoba za 2016. godinu dobila je povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković. “Iako je prošle godine bilo više kandidata za ovu sramnu titulu, kao što su Aleksandar Martinović i Vladimir Đukanović, odlučili smo da titulu dodelimo poverenici, jer smatramo da dosadašnjim angažmanom nije učinila ništa na smanjenju diskriminacije LGBT osoba, iako je bila u prilici. Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković u javnim nastupima negira da Srbija ima problem sa diskriminacijom i time relativizuje slučajeve diskriminacije, čija se prijava po njenim rečima povećala. Takođe, istraživanja koja sprovodi pokazuju da je najveća socijalna distanca prema LGBT osobama, ali ona ne čini ništa na njenom smanjenju, već se samo oslanja na podnete pritužbe LGBT osoba, a znamo da one u najvećem broju slučajeva nisu spremne da diskriminaciju prijavljuju. I u slučajevima kada se diskriminacija prema LGBT osobama ustanovi od strane poverenice, veoma mali procenat postupi po njenom mišljenju, a poverenica ne čini ništa da se taj procenat poveća. Smatramo da su homofobija i diskriminacija veliki problem, ali je mnogo veći problem ignorisanje i relativizacija koju sprovodi poverenica koja je postavljena da nas od iste štiti“, poručuju organizatori/ice.