U fokusu

radionice kreativnog pisanja za djevojčice

Priča je ženskog roda

Priča je ženskog roda

Bona

U sklopu drugog Internacionalnog festiala književnosti Bookstan redakcija Bone organizuje radionice kreativnog pisanja za djevojčice uzrasta 12-15 godina. Radionice će se održati 4. i 5. jula 2017. godine u terminu od 10-14h. Cilj radionica je omogućiti djevojčicama da otvoreno govore o svojim iskustvima odrastanja, roda i tijela, o navigiranju društvenih normi koje oblikuju početak njihove adolescencije, te o svakodnevnim iskustvima nepravde koja je proizvod doboko ukorijenjene mizoginije. Zajedno ćemo otkriti moć pisanja, kao umjetnosti i kao umijeća. Zajedno ćemo prisvojiti pisanje kao najvažniji alat pomoću kojeg preispitujemo svoju okolinu, društvene okvire unutar kojih odrastamo, ali i same sebe. Pisanje će nam omogućiti da budemo maštovite i znatiželjne, te da slobodno izrazimo cijeli spektar svojih emocija – od namrgođene ljutnje, bijesa i frustracije, do blesavog prkosa i prkosne radosti.

Prvi dan će Selma Asotić i Marina Veličković, urednice časopisa feminističke teorije i umjetnosti Bona, voditi uvodne radionice – Uvod u feminizam za djevojčice i Gdje smo izgubile feministički ključ? kroz koje će sa djevojčicama dekonstruisati njihovu svakodnevnicu i onda je probati locirati u književnosti. Pričat ćemo o (ne)vidljivosti naše stvarnosti u književnosti koju čitamo (bilo u školi, ili van nje), o ženama koje su pisale i ženama koje su se borile da budu čitane. Prvi dan će se završiti predstavljanjem kratke priče kao forme, nakon čega će djevojčice kod kuće razraditi osnovni koncept svoje priče.

Drugi dan će nagrađivane autorke Lamija Begagić i Lejla Kalamujić sa djevojčicama raditi na njihovim kratkim pričama – Od koncepta do kraja, i kroz praktični rad će preipsitivati neke od osnovnih pitanja književnosti – koja je uloga i zadaća spisateljke, a koja čitateljke, ko i kako odlučuje o kvaliteti priče, mogu li priče prikazati i(li) promijeniti svijet? Ukoliko djevojčice ne završe svoje priče do kraja drugog dana, mogu ih završiti naknadno i poslati ih putem emaila. Nakon radionica, sastavit ćemo mali zbornik radova za sve djevojčice koje žele objaviti svoje priče.

Broj mjesta je ograničen, tako da molimo da učešće prijavite najkasnije do 1. jula 2017. godine na: redakcija@bonamag.ba. Za prijavu je potrebno samo ime, prezime i godište učesnice.