U fokusu

Sarajevski otvoreni centar

Pokrenuta inicijativa da se tuzlanski aerodrom zove po prvoj bh. pilotkinji

Pokrenuta inicijativa da se tuzlanski aerodrom zove po prvoj bh. pilotkinji

Sarajevski otvoreni centar (SOC) uputio je inicijativu Skupštini Tuzlanskog kantona da se Međunarodni aerodrom u Tuzli imenuje po prvoj pilotkinji u Bosni i Hercegovini – Fatimi Mušić.

Fatima Mušić je bila prva pilotkinja u Bosni i Hercegovini. Bila je članica Aerokluba Sarajevo od 1948. godine, a obuku je završila u Prvoj klasi pilotske škole Aerokluba Sarajevo i 11. septembra 1950. dobila svjedočanstvo – uspješno je okončala školu nakon 95 letova.

Aeroklub Sarajevo je tokom proteklih godina prikupljao podatke o svojim članovima i članicama, a ovdje navodimo samo nekoliko imena izvrsnih pilotkinja za koje je važilo da su bile bolje od svojih muških kolega. U pitanju su: Zlata Hadžiabdić, Milena Blagojević, Judita Bušić, Miranda Čičak, Vojka Marić, Ines Martinović i druge.

“Smatramo da bi imenovanje aerodroma u Tuzli po prvoj pilotkinji Fatimi Mušić bila sjajna prilika da se simbolički podigne glas u borbi protiv zaboravljanja i zanemarivanja rada, zalaganja i doprinosa velikih bosanskohercegovačkih žena našoj kulturi, nauci, sportu, umjetnosti i društvu u cjelini“, saopćili su iz SOC-a.

Podsjećamo, poslanici Stranke demokratske akcije (SDA) Muamer Zukić i Midhat Čaušević uputili su inicijativu da se Međunarodni aerodrom u Tuzli imenuje po prvom predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću.

Skupština TK još uvijek nije razmatrala inicijativu, ali će se ona naći na dnevnom redu na nekoj od narednih sjednica.

Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown 2005. godine spriječio je preimenovanje Međunarodnog aerodroma Sarajevo u aerodrom Alije Izetbegovića. On je tada najavio i postupak kojim će se osigurati da svi međunarodni aerodromi u BiH mogu biti preimenovani samo nakon opsežnih konsultacija i odobrenja nadležnih institucija na državnom nivou.