Preko plota

14.11.2017. 07:54:00 - Sarajevski otvoreni centar/Libela

Sarajevski otvoreni centar

Pokrenuta inicijativa da se tuzlanski aerodrom zove po prvoj bh. pilotkinji

Foto: klix.ba

Foto: klix.ba

Sarajevski otvoreni centar (SOC) uputio je inicijativu Skupštini Tuzlanskog kantona da se Međunarodni aerodrom u Tuzli imenuje po prvoj pilotkinji u Bosni i Hercegovini – Fatimi Mušić.

Fatima Mušić je bila prva pilotkinja u Bosni i Hercegovini. Bila je članica Aerokluba Sarajevo od 1948. godine, a obuku je završila u Prvoj klasi pilotske škole Aerokluba Sarajevo i 11. septembra 1950. dobila svjedočanstvo – uspješno je okončala školu nakon 95 letova.

Aeroklub Sarajevo je tokom proteklih godina prikupljao podatke o svojim članovima i članicama, a ovdje navodimo samo nekoliko imena izvrsnih pilotkinja za koje je važilo da su bile bolje od svojih muških kolega. U pitanju su: Zlata Hadžiabdić, Milena Blagojević, Judita Bušić, Miranda Čičak, Vojka Marić, Ines Martinović i druge.

"Smatramo da bi imenovanje aerodroma u Tuzli po prvoj pilotkinji Fatimi Mušić bila sjajna prilika da se simbolički podigne glas u borbi protiv zaboravljanja i zanemarivanja rada, zalaganja i doprinosa velikih bosanskohercegovačkih žena našoj kulturi, nauci, sportu, umjetnosti i društvu u cjelini", saopćili su iz SOC-a.

Podsjećamo, poslanici Stranke demokratske akcije (SDA) Muamer Zukić i Midhat Čaušević uputili su inicijativu da se Međunarodni aerodrom u Tuzli imenuje po prvom predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću.

Skupština TK još uvijek nije razmatrala inicijativu, ali će se ona naći na dnevnom redu na nekoj od narednih sjednica.

Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown 2005. godine spriječio je preimenovanje Međunarodnog aerodroma Sarajevo u aerodrom Alije Izetbegovića. On je tada najavio i postupak kojim će se osigurati da svi međunarodni aerodromi u BiH mogu biti preimenovani samo nakon opsežnih konsultacija i odobrenja nadležnih institucija na državnom nivou.

Tagovi: aerodrom tuzla, fatima mušić, sarajevski otvoreni centar

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM